Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Započeta realizacija projekta “Procjena bezbjednosti puteva u Crnoj Gori”

Objavljeno: 30.11.2018. 20:47 Autor: MSP

Ugovor za realizaciju projekta Procjena putne bezbjednosti potpisan je sa kompanijom  IMC Worldwide Limited  iz Velike Britanije, u konzorcijumu sa COWI A/S iz Danske i AF-Cityplans.r.o. iz Češke Republike. Ukupna vrijednost ugovora je 470.000,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 85% a nacionalno ko-finansiranje 15%. Korisnik projekta je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva odnosno Direkcija za saobraćaj kao krajnji korisnik. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 12 mjeseci, odnosno do novembra 2019. godine. 

Tim povodom,  29.novembra 2018. godine, održan je uvodni sastanak za pomenuti projekat a koji ima za cilj sprovodjenje procjene bezbjednosti puteva na putnoj mreži Crne Gore dužine 1853 km.

Akcenat je stavljen na sljedeće aktivnosti: 

1. Mapiranje rizika djelova puteva, zasnovan na saobraćajnim nesrećama i podacima koji će pokazati performanse bezbjednosti na putevima mjerenjem i mapiranjem stope smrtnosti i ozbiljnih povreda;

2. Priprema analize puteva, koristeći specijalno opremljeno vozilo za prikupljanje podataka koji su potrebni za razvijanje kodiranja rizičnih grupa bojama i zvjezdicama (1 do 5) u cilju prikazivanja različitog nivoa rizika na crnogorskoj putnoj mreži, i u skladu sa faktorima koji se odnose na bezbjednost u saobraćaju. Rezultati će obezbijediti ocjene za cjelokupnu dužinu puteva, kao i pojedinačno za svakih stotinu metara.

3. Praćenje performansi bezbjednosti na putevima koje će utvrditi da li je manje ljudi stradalo ili ozbiljno povrijeđeno na pojedinačnim djelovima puteva ili putnim pravcima, i što je još važnije, putem konsultacija sa nadležnim organima, biće definisane najefikasnije kontramjere.

4. Investicioni plan za sigurnije puteve, kako bi se obezbijedile mogućnosti za unaprjeđenje puteva, u cilju kreiranja pristupačne i ekonomski opravdane infrastrukture  koja bi doprinijela prevenciji  smtno stradalih i ozbiljno povrijeđenih slučajeva.

Kroz pomenute aktivnosti, biće sprovedena i obuka za zaposlene Direkcije za saobraćaj o vršenju kontrole bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori, kako bi stekli znanje o rukovanju opremom, mapiranju rizika, kao i primjeni svih relevantnih procedura Evropske unije u oblasti procjene bezbjednosti na putevima.

Uvodnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Direkcije za saobraćaj, IMC World wide Limited –a   kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori .

Danijela Kapa ispred Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove istakla je zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora kao i značaj ovog projekta čijom realizacijom će se dodatno unaprijediti oblast  bezbjednosti na putevima  i očekivanje da implementacija projekta teče nesmetano.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?