Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet podržao rješenja iz Nacrta zakona o finansiranju lokalne sampouprave

Objavljeno: 30.11.2018. 21:00 Autor: MJU

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, predsjedavala je danas devetom sjednicom Savjeta za reformu javne uprave.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao Nacrt zakona o finansiranju lokalne sampouprave čije donošenje je planirano Akcionom planom 2018-2020. za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u cilju obezbjeđenja finansijske održivosti opština.

Ovim zakonom se uređuju izvori sredstava, način finansijskog ujednačavanja i finansiranja poslova lokalne samouprave i to: opštine, opštine u okviru Glavnog grada, Glavnog grada i Prijestonice. Predložena rješenja treba da otklone nejasnoće manifestovane kroz implementaciju važećih zakonskih rješenja koji regulišu sistem finansiranja lokalnih samouprava, te neusklađenost važećih rješenja sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Takođe, stvoriće se uslovi za stabilnije funkcionisanje lokalnih samouprava, posebno u sjevernom regionu na duži rok, propisati kriterijumi za utvrđivanje prava korišćenja Egalizacionog fonda i pravičnije raspodjele sredstava kojim se vrši finansijsko ujednačavanje opština, te propisati način početnog finansiranja novoosnovanih opština.

Uz određene sugestije u pravcu unapređenja teksta predloženog Nacrta zakona, Savjet je pružio punu podršku predloženim zakonskim rješenjima.

Video: Deveta sjednica Savjeta za reformu javne uprave-KADROVI

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?