Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Generalni direktor Petrušić na skupu "DigitalON; Lideri liderima-iskustvo u digitalnoj transformaciji"

Objavljeno: 30.11.2018. 22:40 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke 

Generalni direktor Ministarstva nauke, dr Darko Petrušić učestvovao je na poslovnom skupu "DigitalON; Lideri liderima-iskustvo u digitalnoj transformaciji" koje je održan 28. novembra u hotelu „Hilton“, u Podgorici, u organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Poslovni skup DigITalON organizovan je u cilju razmjene iskustava i edukacije kroz primjere dobre prakse u primjeni digitalizacije u kompanijama. Akcenat je stavljen na važnost uloge lidera i značaj elektronskih servisa, doprinosa „digitalnoj evoluciji" i pokretanju digitalne inicijative u raznim sektorima privrede - saobraćaju i logistici, turizmu, održivom razvoju i hotelijerstvu, proizvodnji, kao i boljem funkcionisanju usluga koje državni organi pružaju privredi i crnogorskom društvu.

U uvodnom dijelu govorili su ministarka javne uprave, gđa Suzana Pribilović i predsjednik AMM-a, g. Budimir Raičković.

Jedna od centralnih aktivnosti na ovom skupu bio je panel „Zajedno kroz digitalnu transformaciju “. Učesnici panela bili su eminentni predstavnici iz javnog i privatnog sektora iz oblasti ICT-a. Jedan od učesnika panela bio je i dr Darko Petrušić, generalni direktor za naučnoistraživačku djelatnost Ministarstva nauke, koji je inače i IBM akreditovani arhitekta za IT.

Tokom panel diskusije, dr Petrušić je istakao da Ministarstvo nauke pomaže razvoju ICT i procesu digitalne transformacije kroz javne pozive za inovativne i naučno-istraživačke projekte. Informisao je da je Ministarstvo nauke, ove godine primilo preko 100 aplikacija od kojih je iz oblasti inovativnih projekata 75% bilo iz oblasti ICT-a. Evidentno je da je sve više projekata gdje se ICT koristi kao platforma za rješavanje poslovnih i socijalnih izazova. Takođe, istakao je da se ovaj skup zbog posjećenosti i ekspetiza prisutnih može smatrati sastavnim dijelom kontinuiranog procesa preduzetničkog otkrivanja kao važne komponente Strategije pametne speciajlizacije (S3). Posebno se osvrnuo na poziciju ICT-a u S3, gdje je istakao važnost ovoga sektora i razloge zašto je izabran kao horizontalni sektor, tj. sektor koji je svojevrsna tehnološko-poslovna platforma koja omogućava digitalnu transformaciju ostalih prioritetnih sektora.

MINISTARSTVO NAUKE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?