Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana radionica „Otvorenost i pristupačnost Web portala Vlade Crne Gore“

Objavljeno: 03.12.2018. 20:48 Autor: m

MJU

Edukativna radionica - Otvorenost i pristupačnost Web portala Vlade Crne Gore- održana je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Radionici je prisustvovalo oko 50 učesnika, administratora Web portala Vlade i podportala, urednika sadržaja i službenika PR službi organa državne uprave i ovlašćenih službenika za slobodan pristup informacijama u ministarstvima.

Načelnica Direkcije za razvoj elektronskih servisa, Mirjana Begović i administrator Web portala Vlade, Milena Nikčević upoznale su učesnike sa osnovnim konceptom e-pristupačnosti, standardima i evropskom regulativom, sa posebnim naglaskom na kreiranju pristupačnih dokumenata koja se objavljuju na internet prezentacijama organa državne uprave.

„Koncept Univerzalnog dizajna, koji teži da pomiri različitosti i potrebe svih ljudi, mora se koristiti u svim fazama izrade internet prezentacija organa javne uprave.“

Takođe, na radionici je dat pregled standarda i evropske regulative koja se tiče ePristupačnosti, ali i smjernica koje je donijelo Ministarstvo javne uprave (Smjernice za razvoj i upravljanje internet prezentacijama državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne samouprave i Smjernice za kreiranje elektronskih dokumenata u skladu sa standardima e-pristupačnosti). Dati su primjeri različitih alata za provjeru pristupačnosti web sajtova i dokumenata, kao i preporuke za unapređenje pristupačnosti sadržaja na web portalu Vlade

Pažnja je posvećena kreiranju dokumenata koja se objavljuju na internet prezentacijama organa državne uprave, u pristupačnom formatu.

Biljana Božić iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama govorila je o proaktivnom objavljivanju informacija na web stranicama organa državne uprave u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Prepoznata je naime važnost informisanja organa o kontroli koju svake godine vrši Agencija, a u cilju obezbjeđivanja slobodnog pristupa informacijama u posjedu organa.

Edukativne radionice koje realizuje Ministarstvo javne uprave, obaveza su prepoznata Akcionim planom 2017/2018 Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti i prošle godine već je održana jedna radionica sličnog sadržaja.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?