Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Početak IPA II projekta „Unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora“

Objavljeno: 04.12.2018. 18:21 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomije, kao vodeća institucija za sprovođenje IPA projekata u okviru sektora Konkurentnost i inovacije, otpočelo je implementaciju grant ugovora „Unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora“. Projekat je finansiran u okviru Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) i trajaće 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020. godine. 

Cilj projekta je sprovođenje aktivnosti usmjerenih ka unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora u Crnoj Gori, kroz nekoliko segmenata podrške:

- Unapređenje strateškog okvira za razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori, 
- Unapređenje kapaciteta Ministarstva ekonomije u cilju adekvatnog implementiranja strategija u oblasti konkurentnosti i inovacija;
- Testiranje instrumenata finansijske podrška za klastere i mala i srednja preduzeća u zemlji.
Realizacijom ovog projekta će u budućem periodu biti pružena direktna podrška državnim organima nadležnim za unapređenje konkurentnosti privrede Crne Gore (Ministarstvu ekonomije, Ministarstvo nauke i naučno tehnološki park Tehnopolis i ostale zainteresovane strane čijim se djelovanjem podstiču konkurentnost i inovacije), kao i privatnom sektoru, prije svega malim i srednjim preduzećima koja čine 99% privatnog sektora u Crnoj Gori i klasterima, koji su prepoznati kao glavni akteri ekonomskog razvoja.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom L'Agence Française d'Expertise Technique Internationale iz Francuske, u konzorcijumu sa Business France i Bpifrance Financement SA. 

Ukupna vrijednost projekta je 1.660.000,00 EUR, od čega 90% vrijednosti projekta se finansira kroz Instrument pretpristupne pomoći IPA 2014-2020, dok preostalih 10% je kofinansirano iz državnog budžeta, u skladu sa pravilima finansiranja projekata koji su se realizuju posredstvom Instrumenta pretpristupne podrške Evropske Unije (IPA 2014- 2020). Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija ugovorno tijelo. 

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?