Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završeni pregovori o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Turske

Objavljeno: 03.12.2018. 18:56 Autor: Ministarstvo ekonomije
Danas su u Ministarstvu ekonomije parafirani Protokoli uz Sporazum o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Republike Turske, čime su zvanično završeni pregovori o proširenju i izmjeni postojećeg sporazuma. Predmet protokola je dodatna liberalizacija međusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima i pristup tržištu u dijelu usluga.

Imajući u vidu da je postojećim sporazumom liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima bila na veoma niskom nivou, strane su dogovorile dodatnu liberalizaciju kroz izmjene Protokola I. 
  
Ministarstvo ekonomije























Konsultacije o izmjeni sporazuma otpočele su u decembru 2017. godine.

Kada je u pitanju pristup tržištu usluga, isti je dogovoren kroz Protokol III o trgovini uslugama. Ovaj Protokol, pored osnovnog teksta, sadrži i odjeljke koji se odnose na telekomunikacije, finansijske usluge, koprodukciju filmova i TV serija, elektronsku trgovinu i kretanje fizičkih lica u poslovne svrhe, kojima se preciznije definišu odnosi između dvije zemlje u ovim oblastima. 

Pored navedenog, sastavni dio Protokola III je Aneks 1 sa turskom i crnogorskom Listom specifičnih obaveza u uslugama, kojom su obje strane definisale nivo otvorenosti tržišta u 12 sektora usluga. 

Protokoli će doprinijeti jačanju trgovinskih odnosa dvije zemlje i imati važnu ulogu u povećanju investicija Republike Turske u Crnoj Gori i obratno. Osim toga, otvorene su nove mogućnosti za jačanje međusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima. čime je kako našim, tako i turskim proizvodjačima, obezbjeđen povoljnijii pristup tržištu. 

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?