Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najavljene nove stipendije za osnovne i postdiplomske studije u Turskoj

Objavljeno: 04.12.2018. 19:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović sastala se danas sa predstavnicima Direkcije za dijesporu i srodne zajednice Vlade Republike Turske sa kojima je razgovarala o mogućnosti za dodatno stipendiranje crnogorskih i turskih državljana, po modelu reciprociteta, a za čiju realizaciju je planirano potpisivanje Protokola o saradnji.

Kurpejović je naglasila da Crna Gora intenzivno unapređuje bilateralnu saradnju sa mnogim državama kada je u pitanju mobilnost studenata, cijeneći da je saradnja sa Republikom Turskom veoma plodna u svim segmentima, a posebno na polju visokog obrazovanja, imajući u vidu značajan broj crnogorskih studenata koji završavaju studije u Tuskoj ili borave u okviru drugih programa mobilnosti.

PR služba Ministarstva prosvjete

Generalni direktor Direkcije za dijesporu i srodne zajednice, Abdullah Eren rekao je da u Turskoj danas studira oko 140.000 starnih studenata, te da je ova zemlja uvijek otvorena i zainteresovana za razmjenu, s obzirom na značaj koji ona ima.

U narednom periodu radiće se na preciziranju protokola kojm će biti definisan broj stipendija koje će dodjeljivati dvije zemlje, kao i prioritetne oblasti za stipendiranje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Takođe, sagovornici su se saglasili da je potrebno podsticati međuuniverzitetsku saradnju, koja pored programa mobilnosti ima značajan potencijal.

U ovoj godini u Turskoj je boravilo 27 crnogorskih studenata, dok je u prošloj godini bilo 45 boravaka na svim nivoima.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?