Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo nauke na “Upbeat forumu društvenih inovacija”

Objavljeno: 04.12.2018. 21:04 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke


„Upbeat forum društvenih inovacija“, u okviru EU projekta YOUSEE!, održava se danas i sjutra u Podgorici. Događaj je otvorio g. Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Branka Žižić, v.d. generalne direktorice za inovacije u Ministarstvu nauke kazala je da se Crna Gora nalazi na važnoj prekretnici ka društvu sa snažnijim evropskim građanskim vrijednostima, boljim upravljanjem i jačom privredom.

„Socijalne inovacije su jedan od važnih načina kako to da ostvarimo – one se dešavaju kad mijenjamo okamenjene navike, kad se povezujemo i radimo zajedno na problemima. Ogroman je prostor za akciju, jer su i društveni izazovi, ovdje kod nas, kao i širom svijeta, veliki – klimatske promjene, izumiranje vrsta i efekti na ekosistem, bolesti, siromaštvo, nejednakost u ostvarivanju prava. U inovacijama je prostor i za kreiranje novih proizvoda i usluga za plasiranje na tržište. Prema podacima EIB, u Evropi postoji deficit od 300 milijardi dolara godišnje u inovacijama“, istakla je Žižić.

Ona je naglasila da Ministarstvo nauke upravo radi na kreiranju inovacionog ekosistema.
„Krajem 2016. godine počeo je sa radom Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću, a u toku je procedura uspostavljanja centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka u Podgorici.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Zahvaljujući podršci Evropske komisije i komesara Carlosa Moedasa, pokrenuli smo projekat „Podrška razvoju politika“ za razvoj inovacionog ekosistema, u okviru kojeg smo u poslednjih pola godine intenzivno sarađivali sa preduzetnicima, naučnicima, predstavnicima civilnog društva, a uz pomoć istaknutih eksperata iz Evropske unije. Do kraja godine Vlada će usvojiti Program za podsticanje inovativnih startapova, a pilot programi finanisiranja za ovu ciljnu grupu očekuju se već naredne godine“.

Žižić je kazala da je u dosadašnjim programima Ministarstva nauke bilo odličnih primjera uključivanja mladih ljudi u inovacije. Tako će, u okviru nekih od odobrenih inovativnih projekata, studenti raditi magistarske radove na problemima konkretnih inovacija za potrebe preduzeća.

„Drugi primjer je interakcija studenata sa društvom tokom festivala nauke, kada je realizovan projekat „science-shop“, a građani tražili rješenja za probleme od studenata i profesora sa fakulteta. Najuspješniji primjer startapa iz Crne Gore, BeeAnd.Me, bio je usmjeren i inspirisan upravo radom u Centru izvrsnosti BIO-ICT, koji je finansiralo Ministarstvo nauke.

Važno je reći da su akteri u inovacionom ekosistemu bitni faktori njegovog daljeg funkcionisanja. Vjerujemo da će budući Naučno-tehnološki park biti, ne samo fizička infrastruktura, već mjesto živih interakcija i razmjene znanja, zajedničkih projekata i kontakta sa investitorima.

Ministarstvo nauke je u potpunosti posvećeno kreiranje takvog ambijenta“, naglasila je Žižić.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?