Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan panel posvećen slobodnom pristupu informacijama

Objavljeno: 04.12.2018. 21:05 Autor: MJU

Panel posvećen slobodnom pristupu informacijama na kojem je učestvovala direktorica za državnu upravu, Danijela Nedeljković-Vukčević, održan je u danas u organizaciji MANS-a.

Ona se osvrnula na ono što su uočeni problemi prepoznati Strategijom reforme javne uprave, te koji su to pozitivni trendovi, a koji negativni, kako je to navedeno u Izvjestaju o o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave.

Nedeljković je naglasila da je u funkciju stavljen portal otvorenih podataka www.data.gov.me, kada nas očekuju izmjene i dopune u oblasti slobodnog pristupa informacijama. Portal omogućava da se podaci u otvorenom formatu mogu preuzeti, na koji način će se smanjti troškovi za podnosioce zahtjeva i povećati nivo koriščenje podataka.

Takođe, posebno se osvrnula na Analizu normativnog okvira u oblasti slobodnog pristupa informacijama, a koja treba da prethodi izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama u 2019. godini, na koji način će Ministarstvo javne uprave dobiti neophodne smjernice za regulativna i implementacijska poboljšanja, kojima će se osnažiti legislativa u oblasti slobodnog pristupa informacijama i stvoriti bolji zakonodavni okvir za ostvarivanje ovoga prava

Naglasila je i demokratsku i kontolnu funkciju koja se kroz ovaj institut ostvaruje od strane građana, budući da se pravo na slobodan pristup informacijama može koncipirati kao komponenta temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja.

Panel posvećen slobodnom pristupu informacijama održan je u okviru antikorupcijske nedjelje.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?