Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Kotoru se održava Regionalna radionica o Procjeni uticaja na baštinu

Objavljeno: 05.12.2018. 16:47 Autor: MKU
Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, u saradnji sa ICCROM-om i uz podršku Centra za svjetsku baštinu UNESCO, UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu iz Venecije i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, organizovala je Regionalnu radionicu o Procjeni uticaja na baštinu, koja se održava u Kotoru, od 03-06. decembra.

Radionici prisustvuju stručnjaci iz oblasti zaštite kulturne baštine i prostornog planiranja iz svih relevantnih institucija: Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Centra za konzervaciju i arheologiju, Ministarstva kulture, Ministarstva održuvog razvoja i turizma, Opštine Kotor, kao i predstavnici civilnog društva (NVO Društvo prijatelja bokeljske baštine i NVO EXPEDITIO).

Pored njih, u ovoj aktivnosti učestvuju i stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije, a radionicu vode iskusni eksperti ICCROM-a.

Procjena uticaja na baštinu je izuzetno značajan dokument za zaštitu i očuvanje "izuzetnih, univerzalnih vrijednosti" Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora. Odluke Komiteta za svjetsku baštinu više puta su prepoznale potrebu izrade procjena uticaja na baštinu, a kroz Izmjene i dopune Zakona o zaštiti Prirodnog i kulturnog-istorijskog područja Kotora, usvojene ove godine, izrada procjene uticaja na baštinu uvedena je u zakonsku proceduru. Iz tog razloga, omogućena je podrška Centra za svjetsku baštinu za ovu aktivnost, kako bi stručnjaci iz Crne Gore unaprijedili znanje i bili spremni da na adekvatan način odgovore novim zakonskim procedurama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?