Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bogdanović i Ersoj: „Posvećeno radimo na jačanju odnosa naših zemalja“

Objavljeno: 05.12.2018. 17:39 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa ministrom kulture i turizma Republike Turske Mehmetom Nuri Ersojem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, koje mogu doprinijeti daljem snaženju odnosa Crne Gore i Republike Turske, te nastavku dobre saradnje u svim oblastima. 

Saradnja Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture je na visokom nivou, ocijenjeno je na sastanku. Naši umjetnici i institucije su do sada sarađivali na nekliko zajedničkih projekata, a značajna je podrška koju Republika Turska pruža Crnoj Gori.

Ministar Bogdanović je istakao značaj što skorijeg potpisivanja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture i pozvao ministra Ersoja da uskoro posjeti Crnu Goru, kako bi tom prilikom potpisali navedeni dokument. Sporazum koji su usaglasila dva Ministarstva kulture predviđa podsticanje institucionalne saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, s akcentom na razmjeni programa, izložbi, koncerata, predstava, ali i svih vidova koprodukcijskih odnosa.

Ministri su ocijenili da dvije zemlje baštine bogato zajedničko kulturno nasljeđe, zbog čega je, kako su istakli, saradnja u ovim oblastima od izuzetnog značaja.
Na sastanku je razgovarano o važnosti uspostavljanja saradnje u domenu kinematografije, a posebno iniciranjem zajedničke proizvodnje filmova, promocijom mogućnosti koje dvije države nude inostranim producentima za snimanje, ali i podsticanjem direktne saradnje između organizacija, ustanova, festivala.

Ministar Bogdanović je upoznao ministra Ersoja sa novim odredbama Zakona o kinematografiji i pogodnostima koje nudi inostranim producentima, kojima se omogućava povraćaj uloženih sredstava u iznosu od 25 procenata kvalifikovanih troškova.

Ministar Ersoj je istakao posebno važnim organizovanje posjete najznačajnijih predstavnika turističke privrede Crnoj Gori, u cilju njihovog upoznavanja sa cjelokupnom turističkom i kulturnom ponudom Crne Gore.

Ministri su naglasili potrebu jačanja saradnje između crnogorskih i turskih univerziteta, na polju edukacije kadrova iz razlicitih oblasti.

Ministar Bogdanović je u Istanbulu razgovarao i sa Rastislavom Vrbenskim, visokim predstavnikom UNDP za Evropu i centralnu Aziju, kojeg je upoznao sa programom kreativnih industrija, čijoj realizcaji je Ministarstvo kulture u potpunosti posvećeno i pozvao UNDP da se uključi u realizaciju njegovih segmenata.

Tokom razgovora sa zamjenikom generalnog direktora UNESCO Xing Qu, ministar Bogdanović je naznačio potrebu za kontinuiranom saradnjom sa ovom institucijom u cilju što kvalitetnije zaštite područja u Crnoj Gori koja se nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Tokom Treće svjetske konferencije o turizmu i kulturi, koja se pod sloganom "Kultura i turizam: za dobro svih" održava u Istanbulu od 3-5.decembra 2018.godine, ministar Bogdanović je razgovarao i sa Asafom Ademijem, ministrom kulture Republike Makedonije, Ahmetom Bin Nasserom Hamed Al Mahrizi, ministrom turizma i kulture Omana, Lubicom Lašakovom, ministricom kulture Republike Slovačke, Hon.Edmundom Bartletom, ministrom turizma Jamajke, kao i državnim sekretarom ministarstva kulture Slovenije Janom Škobernom.

Ministar Bogdanović je ovom prilikom obišao i počasni konzulat Crne Gore u Republici Turskoj.

Sastancima je prisutvovala i savjetnica predsjednika Vlade Crne Gore Dragana Čenić.

Pokrenite
Foto galerija

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?