Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan seminar “Digitalna platforma – primjena u poljoprivredi i turizmu”

Objavljeno: 04.12.2018. 18:45
Ministarstvo nauke Crne Gore učestvovalo je na seminaru „Digitalna transformacija – primjena u oblasti poljoprivrede i turizma“, koji je danas održan u hotelu “Hilton”, pod pokroviteljstvom Evropskog patentnog zavoda (EPO).

Bila je to jedinstvena prilika da se domaća stručna javnost upozna sa najnovijim trendovima u primjeni digitalne transformacije, u cilju podizanja i optimizacije poslovnih procesa u oblasti poljoprivrede i turizma, prepoznatih u Strategiji pametne specijalizacije kao prioritetne za ekonomski razvoj Crne Gore.

Ministarstvo naukeGeneralni direktor za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, dr Darko Petrušić, ujedno IBM akreditovani arhitekta za informcione tehnologije, istakao je značaj digitalne transformacije za cjelokupno društvo.“Ministarstvo nauke pomaže razvoju ICT i procesu digitalne transformacije kroz javne pozive za inovativne i naučno-istraživačke projekte, gdje su projekti iz oblasti digitalne transformacije u svim sektorima sve više prisutni”, rekao je on.

Petrušić se posebno osvrnuo na poziciju ICT-a u Strategiji pametne specijalizacije i istakao važnost ovoga sektora kao tehnološko-poslovne platforme, koja omogućava digitalnu transformaciju ostalih prioritetnih sektora.
“Evidentno je da je sve više projekata gdje se ICT koristi kao platforma za rješavanje poslovnih problema u turizmu i poljoprivredi, kao sastavni dio procesa digitalne transformacije crnogorskog društva”, istakao je Petrušić.

Predavači iz zemlje i inostranstva, kroz primjere uspješnih modela, prezentovali su svoja iskustva i ukazali na moguće pravce razvoja, ali istovremeno ostavili prostora učesnicima seminara da kroz neposrednu komunikaciju dođu do novih informacija i ideja od koristi za poslovne inicijative.

Na seminaru su govorili i Valentina Radulović Šćepanović, direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, predstavnici resornih ministarstava, EPO ekspert Timm Holtermann, domaći pronalazači, predstavnici renomiranih kompanija iz Crne Gore (Jugodata, Montex elektronika, Čikom, Kalija, Veletex, Splendid), kao i učenici Srednje elektro – tehničke škole „Vaso Aligrudić“.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?