Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvoreno Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018

Objavljeno: 06.12.2018. 15:04 Autor: MKU
Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018. otvoreno je u u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića i trajaće do 28.februara 2019.godine.

MKU        

Na otvaranju je govorila generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.

Otvarajući Bijenale Milić je rekla: “Posebno nas raduje što je ideja o bijenalnoj retrospektivi radova mladih likovnih stvaralaca sa ex yu prostora našla udomljenje u Crnoj Gori, jer dvadesetovjekovna likovna umjetnost naše države predstavlja jedan od reprezentativnijih segmenata jugoslovenskog likovnog nasljeđa. Podsjetila bih, takođe, na bitnu činjenicu koja se tiče ovog konteksta i koncepta, vezanu za značajnu tradiciju podrške stvaralaštvu mladih likovnih umjetnika, o čemu posebno svjedoči sada već kultni status Škole likovnih umjetnosti, onovane na Cetinju 1946. a preseljene 1948. u Herceg Novi. Činjenica da je direktor ove škole bio Petar Lubarda, a profesori Milo Milunović i Vojo Stanić, kao i to da su, među brojnim istaknutim likovnim stvaraocima, njeni učenici bili Dado Đurić i Uroš Tošković, razlog je što se o ovoj školi danas govori kao o bitnom toposu ne samo u jugoslovenskoj likovnoj pedagogiji, već i u cjelokupnom jugoslovenskom likovnom stvaralaštvu“.

Milić je govoreći o značaju mjesta na kojem se održava prvo Bijenale kazala: “Moglo bi se reći da i istorijat mjesta na kom ovo Bijenale počinje, na neki način korespondira sa idejom i konceptom večerašnje i budući retrospektiva stvaralaštva mladih sa ex yu prostora, jer Centar savremene umjetnosti u svom temelju baštini jednu jugoslovensku osobenost koju pamtimo kao Galeriju nesvrstanih zemalja. Ta reprezentativna zbirka predstavljala je likovna dostignuća onih kultura koje nisu pripadale geopolitičkom mejnstrimu druge polovine XX vijeka, ono što bismo mogli nazvati drugošću u tadašnjoj globalnoj raspodjeli moći. Takava tradicija jeste ono što dodatno obavezuje Centar savremene umjetnosti na afirmaciju alternativnih, subverzivnih i nekonvencionalnih umjetničkih praksi. To jeste ambijent u kom se može na pravi način realizovati ovakva izložba, tačnije - predstaviti rad generacije koja ima priliku da sa istorijske distance, bez mistifikacije i bilo kakvog sentimenta, zauzme onu janusovsku poziciju jednake zagledanosti u prošlost i budućnost“.

Na svečanosti su govorili i Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti i Sava Stepanov, selektor Bijenala.

MKU                    MKU
Svoje radove na ovogodišnjem Bijenalu predstaviće Nela Hasanbegović (Bosna i Hercegovina), Zdravko Delibašić Beli i Petar Delijević (Crna Gora), Boris Sekulić (Hrvatska), Jeton Muja (Kosovo), Nikola Radulović (Makedonija), Tina Dobrajc (Slovenija) i Nemanja Nikolić (Srbija).

Bijenale organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje i Fondacijom ,,Ćano Koprivica“ a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?