Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Herceg Novom održan prvi sastanak Grupe za nestala lica

Objavljeno: 05.12.2018. 21:22 Autor: mrss
Dana 4.- 5. decembara 2018. godine, Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) organizovala je prvi sastanak Grupe za nestala lica (GNL) u Herceg Novom u Crnoj Gori. GNL će pratiti aktivnosti predviđene Okvirnim planom, koji su u novembru u Hagu potpisali predstavnici domaćih institucija nadležni za pitanje nestalih u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije.

Na završenom dvodnevnom sastanku GNL je jasno definisala naredne korake ka rješavanju što većeg broja od oko 12.000 neriješenih slučajeva nestalih lica. To podrazumijeva rad na rješavanju “NN” (bez imena ili neidentifikovanih) slučajeva u mrtvačnicama u cijelom regionu kroz ciljane pilot-projekte; rad na procedurama za razmjenu podataka o nestalima i mogućim lokacijama skrivenih grobnica između članova GNL; te na učešću na ekshumacijama od zajedničkog interesa.

mrss

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan pohvalio je nadležne za rješavanje pitanja nestalih lica za posvećenost koju su pokazali tokom dvodnevnog sastanka.

Istakavši da su zemlje iz regiona od 1996. godine uspjele pronaći i identifikovati više od 70 procenata od 40.000 nestalih osoba, gospodin Holliday je rekao da je “ovako uspješan rezultat postignut zahvaljujući uključenosti vlasti na regionalnom nivou, uz značajnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih donatora”.
Ujedinjeno Kraljevstvo je dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 miliona eura za dvogodišnji projekat podrške jačanju regionalne saradnje na rješavanju pitanja nestalih u sukobima tokom 1990-ih, koji sprovodi ICMP. ICMP će podršku Ujedinjenog Kraljevstva usmjeriti ka omogućavanju rada domaćih institucija i pružanju tehničke podrške GNL-a.
Okvirni plan proizilazi iz Deklaracije koju su u julu ove godine potpisali predsjedavajući Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske, a koja, između ostalog, naglašava njihovu posvećenost naporima uloženim u pronalaženje i identifikaciju 12.000 nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući sredstvima Ujedinjenog Kraljevstva, ICMP će nastaviti svoj rad na stvaranju političkih okvira za kooordinaciju međuvladinih aktivnosti, olakšan pristup podacima o nestalim licima unutar i van granica zemalja u regionu, jačati kapacitete udruženja porodica nestalih lica za zagovaranje pitanja nestalih na regionalnom nivou, podržavati zajedničke ekshumacije i omogućiti nastavak pristupa ICMP-ovim pocesima testiranja DNK i provjere postojanja podudarnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo dugi niz godina podržava ICMP kroz diplomatske aktivnosti, ali i pružanjem finansijske podrške. Uz Holandiju, Luksemburg, Švedsku i Belgiju odigralo je ključnu ulogu u uspostavljanju ICMP-a, kao sporazumom utemeljene međunarodne organizacije, a jedna je od pet prvih zemalja potpisnica Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestala lica u decembru 2014. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?