Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bogdanović i Veber razgovarali o novim pravcima buduće saradnje

Objavljeno: 06.12.2018. 19:44 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. Robert Veber, ambasador Republike Njemačke u Crnoj Gori, razgovarali su danas na Cetinju o saradnji u oblasti kulture između dvije države kao i mogućnostima za njeno dalje snaženje.

MKU

Sagovornici su razgovarali o skorom potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke o kulturnoj, naučnoj i prosvjetnoj saradnji koji je u postupku usaglašavanja, naglasivši značaj ovog dokumenta za koji su uvjereni da će dodatno pospješiti sve vidove kulturne saradnje.

Bilo je riječi o daljim aktivnostima na saradnji u oblasti muzičko-scenske djelatnosti, prevashodno kroz razmjenu programa među institucijama koje se bave muzikom i plesom, ali i složenosti pitanja u sferama kinematografije i prevodilačke djelatnosti.

Ministar Bogdanović je naglasio značaj budućeg člastva Crne Gore u EURIMAGES fondu, istakavsi to kao razvojnu šansu naše filmske industrije. Ministar je, takodje, ambasadora Vebera upoznao sa olakšicama koje predviđa naš Zakon o kinematografiji, u pogledu podsticajnih mjera u iznosu od 25% povraćaja sredstava uloženih za snimanje na teritortiji Crne Gore, i pozvao producente iz Republike Njemačke da snimaju u Crnoj Gori.

Na sastanku je bilo riječi i o kvalitetnoj saradnji koju Crna Gora i Njemačka ostvaruju kroz članstvo u najvećoj prevodilačkoj mreži u Evropi pozatoj kao TRADUKI. Dogovoreni su dalji koraci koji će imati za cilj pružanje podrške prevodima crnogorske književnosti na njemački jezik i obrnuto.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti kulturne baštine. Kako Crna Gora baštini izuzetne primjerke arhitekture XX vijeka, koji još uvijek nijesu valorizovani, saradnja na ovom polju, koja bi bila bazirana na organizovanju edukativnih radionica i razmjeni znanja i iskustava, mogla bi biti predmet budućih razgovora i planova.

Ministar Bogdanović je govoreći o kreativnim industrijama upoznao ambasadora Vebera sa namjerom Ministarstva kulture da realizuje 6 Kreativnih Hub-ova u Crnoj Gori, koji će biti mjesta na kojima će se postizati sinergija kreativnog izraza i preduzetničkog duha.

Ambasador Veber i ministar Bogdanović su se saglasili da razvojni pravci kulture u Crnoj Gori treba da počivaju na oblastima kreativnih industrija i kulturnog turizma, te da će radom i razvojem ovih oblasti društvenog djelovanja doći i do unaprjeđenja drugih segmenata u Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?