Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODRŽAN POČETNI SASTANAK ZA PROJEKAT “IMPLEMENTACIJA ELEKTRONSKOG SISTEMA JAVNIH NABAVKI”

Objavljeno: 06.12.2018. 19:52 Autor: Ministarstvo finansija
6. decembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Implementacija elektronskog sistema javnih nabavki”. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 36 mjeseci, odnosno do decembra 2021. godine. 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je povećanje efikasnosti, djelotvornosti i transparentnosti postupaka javnih nabavki u Crnoj Gori u skladu sa standardima Evropske unije. 

Svrha projekta je uspostavljanje elektronskog sistema javnih nabavki koji je u potpunosti usklađen sa pravnom tekovinom Evropske unije i najboljim praksama, kroz sljedeće aktivnosti:  
- Priprema poslovnog plana i razvoj elektronskog sistema javnih nabavki, te nabavka neophodne hardverske i softverske opreme za njegovu implementaciju;
- Testiranje sistema u 6 odabranih ugovornih tijela i sprovođenje obuke za ključne korisnike, kao i IT administratore u okviru Uprave za javne nabavke;
- Implementacija elektronskog sistema javnih nabavki u svih 613 ugovornih tijela u državi;
- Podrška u realizaciji obuka predstavnika državne administracije, te najmanje 100 poslovnih subjekata, za korišćenje navedenog sistema;
- Sprovođenje kampanje podizanja svijesti o značaju upotrebe elektronskog sistema javnih nabavki. 

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom Belit d.o.o. iz Srbije, u konzorcijumu sa INTRASOFT International S.A. iz Belgije, B&S Europe S.A. iz Belgije i Asseco SEE d.o.o. iz Srbije. Ukupna vrijednost ugovora je 1.400.000 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija ugovorno tijelo. 

Početnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke, te predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Ključni eksperti koji će biti uključeni u realizaciju navedenog projekta su imali priliku da detaljnije predstave planirane projektne aktivnosti, a na sastanku je razmatran i okvirni plan rada za naredni period. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?