Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: „Regionalni forum o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima – instrumenti, standardi i praksa“ počeo u Herceg Novom

Objavljeno: 06.12.2018. 23:03 Autor: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde

Dvodnevni „Regionalni forum o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima – instrumenti, standardi i praksa“ počeo je sa radom danas u Herceg Novom.

Pozdravljajući učesnike u ime Ministarstva pravde Crne Gore, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte Nikola B. Šaranović kazao je da ono čemu težimo u velikom, prethodno treba da pokažemo u malom, precizirajući da težnju ka standardima pravosudne saradnje koji važe u Evropskoj uniji treba prethodno pokazati u komunikaciji sa najbližima – među državama Zapadnog Balkana.

Programska službenica za pravdu i unutrašnje poslove u Delegaciji EU u Crnoj Gori Marcija Palota (Marzia Palotta) istakla je da tema Regionalnog foruma veoma važna i veoma značajna za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, navodeći da je nedavno objavljenom Radnom dokumentu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 konstatovan napredak u oblasti pravosudne saradnje u Crnoj Gori, koju je ocijenila uspješnom pričom. Naglasila je da nizom aktivnosti na ovom planu, Vlada Crne Gore čini velike napore na planu ispunjavanja privremenih mjerila u oblasti međunarodne i regionalne pravosudne saradnje.

Njen kolega iz Delegacije EU u Republici Albaniji Orelijen Žulijar (Aurelian Juliard), podsjećajući na politički kontekst Zapadnog Balkana, Strategiju za Zapadni Balkan i Samit u Sofiji, koji su ukazali na važnost vladavine prava i bezbjednosti za Region i njegov napredak ka EU, istakao je da pravosudna saradnja treba da se unaprijedi u cilju uspješne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je pažnji učesnika Foruma preporučio niz projekata, mreža i programa Evropske unije, koji su raspoloživi za pomoć državama Zapadnog Balkana u ovim naporima.

Predstavnik projekta „IPA 2017: Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“, koji je suorganizator Regionalnog foruma, Silvij Šinkovec, kazao je da je za uspješnost borbe protiv prekograničnog kriminala potrebno više od kvalitetnih specijalnih tužilaštava,  a to je uspostavljanje takvog nivoa komunikacije i saradnje da se kroz jaku mrežu tužilaštava obezbjeđuju validni i kvalitetni dokazi. On je naglasio da je obaveza projekta „IPA 2017: Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“ da bude oslonac, podrška i most uspostavljanja i jačanja pravosudne saradnje u Regionu i šire.  

Predstavnica drugog suorganizatora Foruma, projekta „Eurol 2“ Marija Gracija Benedeti (Maria Grazia Benedetti) saopštila je da je jedan od ciljeva Foruma da doprinese jačanju svijesti da je pravosudna saradnja moćan alat uglavnom, ali ne samo u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. Ona je podvukla da je glavna ideja iza organizacije Foruma direktna razmjena iskustava, ne samo između međunarodnih eksperata, već i praktičara iz zemalja Regiona Evropske unije u oblasti pravosudne saradnje.

Na Forumu učestvuju praktičari i eksperti iz država Regiona i Evropske unije, koji diskutuju na teme Evropske konvencije i bilateralnih ugovora o ekstradiciji, Evropskog naloga za hapšenje, Zajedničkih istražnih timova, Kancelarije evropskog javnog tužioca, kao i Programa pravde Evropske komisije.

Susret u Herceg Novom je četvrti sastanak ove vrste, a drugi u formi Regionalnog foruma o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima, koji se organizuje u Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?