Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnoj Gori još 68,6 miliona eura iz EU fondova za infrastrukturne projekte

Objavljeno: 07.12.2018. 16:00 Autor: KEI
Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 68,6 miliona eura bespovratne podrške Evropske unije i bilateralnih donatora Zapadnobalkanskog investicionog okvira za sprovođenje četiri investiciona projekta iz oblasti saobraćaja i životne sredine i pripremu projektne dokumentacije za dva nova projekta.

Dodatna sredstva odobrena su na devetnaestom sastanku Upravnog odobra Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Luksemburgu, u organizaciji Evropske komisije i Evropske investicione banke.

Dodatna bespovratna sredstva su odobrena kroz četvrti poziv za investicione projekte i dvadeseti poziv za pripremu projekata, a u kontekstu finansijske podrške koju EU i bilateralni donatori ovog instrumenta pružaju u okviru Berlinskog procesa.

Za izgradnju prioritetnog dijela obilaznice oko Budve u okviru trase primorske varijante Jadransko-jonskog autoputa EU će izdvojiti 42,1 milion eura za radove, čija će ukupna vrijednost premašiti 188 miliona eura. Izgradnjom prioritetnog dijela obilaznice značajno će biti unaprijeđen putni saobraćaj u ovom dijelu primorja i riješen problem saobraćajnih gužvi u centru Budve, posebno tokom ljetnjih mjeseci.

Pored ulaganja u putni saobraćaj, EU je odobrila dodjelu 16,3 miliona eura bespovratne podrške za razvoj željezničkog saobraćaja, kojima će biti finansiran dio projekta vrijednog 40 miliona eura. Pored rekonstrukcije čeličnih mostova i dionice željezničke pruge Lutovo-Bioče, projektom je predviđena nabavka tri nova voza za putnički saobraćaj, čime će se značajno unaprijediti sigurnost, efikasnost i udobnost ove vrste saobraćaja za građane. Sastavni dio projekta je i rekonstrukcija radionica i depoa za održavanje vozova u Baru i Nikšiću i nabavka nove opreme za ovu svrhu.

KEI

Pored investicionih projekata u oblasti saobraćaja, odobreno je 7,7 miliona eura bespovratne podrške bilateralnih donatora ovog instrumenta za jačanje infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine. Iznosom od 4,7 miliona eura biće finasirana izgradnja kanalizacione mreže u Risnu i Perastu, čime će biti riješeno pitanje prikupljanja otpadnih voda u ovim primorskim mjestima, što će uticati na poboljšanje kvaliteta vode za kupanje u Bokokotorskom zalivu. Za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijelom Polju dodijeljeno je 3 miliona eura, što čini gotovo polovinu neophodnih sredstava za rješavanje pitanja tretmana otpadnih voda u najvrećoj opštini na sjeveru Crne Gore. Podrška projektima u oblasti životne sredine u skladu je s opredijeljenjem EU da dugoročno podrži napore Crne Gore usmjerene na unapređenje sistema zaštite životne sredine.

Kada je u pitanju finansijska podrška za pripremu projekata, odobreno je 1,3 miliona eura za pripremu potrebne dokumentacije za rekonstrukciju željezničke pruge na dionici od Podgorice do granice s Albanijom i 1,2 miliona eua za pripremu projekta izgradnje novog zatvora u Mojkovcu.

„S obzirom na to da se sredstva dodijeljuju kroz pozive koji su otvoreni za sve države Zapadnog Balkana, činjenica da je Crnoj Gori ove godine dodijeljeno najviše sredstava potvrđuje sposobnost Vlade i administracije da na adekvatan način planira ulaganja i infrastrukturu i pripemi projekte u sakladu sa zahtjevima i pravilima EU“, rekla je zamjenica glavnog pregovarača – nacionalana IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

Ona je naglasila je da će Vlada nastaviti s posvećenim radom kad je u pitanju planiranje investicija u infrastrukturu, na liniji opredjeljenja da su upravo infrastrukturni projekti među glavnim pioritetima Vlade. „Uvjerena sam da će sprovođenje ovih projekata biti od izuzetnog značaja za svakodnevni život građana, ali i za intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja kroz unapređenje saobraćajne povezanosti i stvaranje preduslova za razvoj turizma kroz poboljšanja u oblasti zaštite životne sredine“, poručila je Glišević Đurović.

Na marginama sastanka zamjenica generalnog direkotora za susjedstvo i pregovore o proširenju Katarina Maternova je tokom razgovora s Ivanom Glišević Đurović čestitala na odobrenim projektima i iskazala spremnost za nastavak uspješne saradnje.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?