Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Primjena propisa kojima se uvode zahtjevi eko dizajna uređaja u domaćinstvu od 1. januara 2019. godine

Objavljeno: 07.12.2018. 16:33 Autor: Ministarstvo ekonomije
Od 1. januara 2019. godine, počinje primjena pravilnika kojima se uređuju zahtjevi eko dizajna za više grupa uređaja u domaćinstvu i to: 

- rashladni uređaji (frižideri i zamrzivači), 
- uređaji za klimatizaciju, 
- mašine za pranje veša, 
- mašine za sušenje veša, 
- mašine za pranje posuđa, 
- usmjerene i LED sijalice, 
- set-top boksovi i
- električna napajanja. 

Ministarstvo ekonomije je donijelo navedene propise prije godinu dana, a njihova primjena će značiti postepenu eliminaciju određenih manje efikasnih tehnologija sa crnogorskog tržišta, shodno praksi EU. 

Za određene grupe uređaja Ministarstvo ekonomije je imalo intenzivnu komunikaciju sa uvoznicima i distributerima, ali i inspekcijskim organima, pa je kroz niz sastanaka i radionica radilo na njihovom informisanju i pripremi za obaveze koje proističu iz navedenih pravilnika.

Pored toga, od 1. januara 2019. godine, počinje primjena druge faze pravilnika kojima se uređuju zahtjevi eko dizajna za neusmjerene sijalice za domaćinstvo što znači zabranu stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 75 W i veće. 

Tehnički zahtjevi eko dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama. To znači da će zabrana stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 60 W i veće početi od 1. jula 2019. godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Primjena navedenih propisa znači zabranu stavljanja na tržište proizvoda koji ne ispunjavaju propisane zahtjeve eko dizajna, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma početka primjene pravilnika već našle na tržištu. Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe uređaja koje su uvezli do 1. januara 2019. godine.

Uspostavljanje pravnog okvira kojima se uređuje uvođenje zahtjeva eko dizajna i označavanje energetske efikasnosti (energetska klasa uređaja) proizvoda je podržano od strane Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Svi relevantni propisi koji su doneseni u prethodnom periodu mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva ekonomije  http://www.energetska-efikasnost.me/dokumenti.php?l=mn 

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?