Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODRŽANA REGIONALNA PREZENTACIJA USLUGE “PORODIČNI SARADNIK”

Objavljeno: 07.12.2018. 21:00 Autor: mrss
NVO „Porodični centar“ Kotor i Ministarstvo rada i socijalnog staranja organizovali su danas u hotelu Verde, u Podgorici, regionalnu prezentaciju usluge „Porodični saradnik“.

Prezentaciji su prisustvovali stručni radnici centara za socijalni rad iz Podgorice, Nikšića, Cetinja i Danilovgrada, predstavnici UNICEFa i lokalnih zajednica. Direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijlanog staranja, gospodin Goran Kuševija je otvorio prezentaciju i istakao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja već nekoliko godina sprovodi intenzivnu reformu sistema socijalne i dječije zaštite. Realizacija programa „Porodični saradnik“ u značajnoj mjeri doprinosi ostvarenju ciljeva reforme jer pomaže u preveniranju izdvajanja djece iz porodica, prevenciji i smanjenju nasilja nad djecom, faktora rizika koji vode zanemarivanju djece, poboljšanju interakcija roditelj – dijete, poboljšaju vještina roditeljstva, uključujući i eliminisanje fizičkog kažnjavanja, pružanju podrške roditeljima i starateljima, smanjenju problema u ponašanju kod djece. Istakao je da Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastoji da obezbijedi održivost ove usluge kao jedan od prioriteta reforme bez kojeg deinstitucionalizacija ne može da se sprovede.

Predstavnici NVO Porodični centar iz Kotora govorili su o svojim iskustvima u radu sa porodicama i rezultatima projekta. Projekat se realizuje od 01.01.2016.god u Opštinama Bijelo Polje, Podgorica, Kotor, Budva i Herceg Novi. Od januara 2016 godine, kada je započeta realizacija projektom je obuhvaćeno 96 porodica, odnosno 250 djece.

Rezulati projekta pokazuju da ni jedno dijete nije izmješteno iz porodice dok je porodica imala kontinuiranu pomoć i podršku od strane porodičnog saradnika, da su u pojedinim porodicama poboljsane kompetencije i snage roditelja te da u skladu sa tim osnovnim rezultatima usluga Porodični saradnik treba da bude prepoznata i preporučena kao jedan od osnovnih servisa podrške porodicama i servisa koji ima značajno mjesto u porcesu reforme sistema socijlane i dječije zastite.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?