Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Beranama pušten u rad skener vrijedan 330 hiljada eura

Objavljeno: 08.12.2018. 01:37 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja Kenan Hrapović danas je, u Opštoj bolnici Berane, pustio u rad savremeni skener vrijedan 330 hiljada eura, obišao novi Urgentni blok u toj opštini, u koji je uloženo dva miliona eura i najavio dalja ulaganja Vlade u crnogorske zdravstvene ustanove.

Hrapović je kazao da je puštanje u rad savremenog multislajsnog skenera u Beranama, potvrda težnje Vlade i toga resora da obezbijedi dostupniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu za svakog građanina Crne Gore.

„Opšta bolnica Berane dobila је CT aparat najnovije generacije, vrijedan 330 hiljada eura i stanovnici te i okolinih opština ubuduće, zbog te dijagnostičke procedure, neće morati da se upućuju u Klinički centar Crne Gore“, kazao je Hrapović.

Pored skenera, za beransku bolnicu je, kako je rekao, planirana i nabavka medicinske opreme, vrijedne oko 350 hiljada eura, a to su operacioni sto, oprema za patologiju, EMG aparat, parna sterilizacija i dva ultrazvučna aparta.

„Sve ove investicije obezbijedila je Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta, ukupne vrijednosti 11,8 miliona eura. Za narednu godinu opredijeljeno je još pet miliona eura za medicinsku opremu“, najavio je Hrapović.

On je kazao da će veoma brzo sekener dobiti i Specijalna bolnica u Risnu.

Hrapović je obišao novi Urgentni blok u Beranama, u koji je, kako je rekao, Vlada Crne Gore, kroz Direkciju javnih radova uložila dva miliona eura.

„To je dokaz da će sve usluge na jednom mjestu dobijati građani cijele sjeveroistočne regije, uključujući ne samo Berane, već i Plav, Gusinje, Andrijevicu i Rožaje. I u narednom periodu nastavićemo da ulažemo u izgradnju kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema, jer je to najbolja i najznačajnija investicija jedne države, koja garantuje bolji i kvalitetniji život, ne samo današnjih, već i generacija koje dolaze“, poručio je Hrapović.

Direktor Opšte bolnice Berane, Budimir Dabetić
, rekao je da je skener velika investicija i da će se kvalitet zdravstvene zaštite u tome gradu poboljšati, kada je riječ o dijagnostici i liječenju.

„S obzirom da se radi o novom aparatu, svi hitni slučajevi biće odmah obrađeni, a niko neće čekati preko mjesec. Ovo je aparat sa manje zračenja, sa boljom slikom i boljom dijagnostikom“, pojasnio je Dabetić.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja, kako je rekao, u potpunosti razumiju probleme i potrebe Opšte bolnice Berane i ulažu „kako u našu bolnicu tako i u sve ostale“.

Predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić, rekao je da je puštanje u rad skenera, jedan od preduslova da ta bolnica bude centar za sjever države i podrška Kliničkom centru Crne Gore.

„Na taj način bi rasteretili Klinički centar, a građani na sjeveru države bi dobili direktniju i bržu uslugu. Nadam se da će ministarstvo, ministar i nadležni u Vladi donijeti odluku da Opšta bolnica Berane bude kliničko-bolnički centar za sjever Crne Gore“, kazao je Šćekić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?