Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović govorio na IX Festivalu filma o ljudskim pravima

Objavljeno: 11.12.2018. 04:15 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je večeras na IX Festivalu filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2018“.

U okviru festivala, koji će trajati do 14. decembra, biće prikazivani filmovi u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, a uz podršku Vlade Crne Gore i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ministar Bogdanović je govoreći na ovoj manifestaciji istakao da se konceptom i sadržajem festivala „Ubrzaj”, na krajnje konkretan način otvaraju aktuelna pitanja u oblasti ljudskih prava, čime se može dodatno pospješiti odgovornost društva, ali i probuditi nerijetko uspavana savjest pojedinca.

„Posebno je bitno što se ovaj festival fokusirao na filmsku formu, jer, pored toga što se njome ovakve teme mogu najupečatljivije problematizovati, prijemčivost filmske umjetnosti širim slojevima omogućava i šire polje djelovanja. To je posebno važno u društvima kakvo je naše, u kojima se više mora raditi na promjeni svijesti, uzimajući u obzir da je zakonska regulative usklađena sa standradima onih najemancipovanijih društava“, rekao je Bogdanović.

Ovogodišnji Festival, deveti po redu otvoren je projekcijom filma „Osmi povjerenik“ reditelja Ivana Salaja.

Ovo je prvi i jedini festival takve vrste u Crnoj Gori, koji aktivno doprinosi snaženju svijesti građanki i građana o značaju ljudskih prava i njihovoj zaštiti, posredstvom filma, kao umjetničkog izraza.

Govoreći o značaju Festivala ministar Bogdanović je istakao da festival „Ubrzaj” nudi i širok dijapazon tema koje se bave narušenim pravima i slobodama.

„Današnje aktivnosti na odbrani ljudskih prava i sloboda moraju biti jednako usmjerene kako na problem povampirenih ideja i ideologija iz prošlosti, tako i ka recentnim pretjeranim ambicijama nadzora i kontrole života ljudi. Samo tako možemo zakoračiti u budućnost u kojoj nam sloboda pojedinca neće biti jedno od gorućih pitanja. Za Crnu Goru i okruženje Festival “Ubrzaj”, postaje sve bitnija manifestacija kojom se svijest o neupitnosti ljudskih prava i sloboda može podići na jedan viši nivo.

Pored toga što je savremeni svijet ponovo suočen sa strahom od drugog i različitog, tog pokretača svakog nasrtaja na prava i slobode čovjeka, ubrzani progres donio je i nove fenomene koji mogu ugroziti slobodu pojedinca kroz ugrožavanje njegove privatnosti. Danas, kada u digitalnom svijetu ta privatnost postaje sve vidljivija i dostupnija raznim mogućnostima zloupotrebe, neophodno je stalno upozoravati na rizik od pojave nekih novih formi neslobode, čija je represivnost nerijetko zaogrnuta zavodljivim i naizgled bezazlenim sadržajima virtuelnog svijeta“, zaključio je ministar Bogdanović.

Na svečanom otvaranju pored ministra Bogdanovića govorili su i Nj.E.Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje.

„Ove godine, Evropska unija je ponosni donator festivala „Ubrzaj“ kao dio većeg projekta 360° Pun krug za ljudska prava koji ima za cilj da doprinese smanjenju diskriminacije i promociji tolerancije i poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori. Filmovi nam omogućavaju da ljudima pružimo nove perspektive i tačke gledišta, kao i da ojačaju publiku saznanjima da lična posvećenost može da proizvede dugotrajan i značajan uticaj na društvo“, izjavio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Nj.E. Aivo Orav.

Daliborka Uljarević je podsjetila da je danas Međunarodni dan ljudskih prava i sa ponosom objavila da je IX Festival „Ubrzaj“ postao član Mreže festivala ljudskih prava sa sjedištem u Amsterdamu, koja okuplja 41 festival filma ljudskih prava iz čitavog svijeta, što predstavlja značajno međunarodno prepoznavanje. Takođe, proglasila je ovogodišnje laureate nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji NVO: Centar za ženska prava i Asocijacija Spektra i Sabina Talović, u kategoriji pojedinca odnosno pojedinke.

U selekciji Festivala za 2018. godinu našlo se 15 ostvarenja iz Crne Gore. Moto ovogodišnjeg festival je „Gledaj i pamti“.

Pokrenite
Foto galerija




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?