Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana treća sjednica Savjeta za saradnju organa državne uprave i NVO

Objavljeno: 10.12.2018. 21:09 Autor: MJU

gov.me gov.me

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, predsjedavala je trećom sjednicom Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija. 

Sjednica je bila posvećena razmatranju primjene Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu koji se odnosi na nov model finansiranja projekata i programa NVO iz državnog budžeta. 

Marija Janković, iz Direktorata za dobru javnu upravu i djelovanje NVO predstavila je Informaciju o finansiranju projekata i programa NVO u oblastima od javnog interesa u skladu sa Zakonom o nevladinim organizacijama, u odnosu na ulogu Ministarstva javne uprave, kao koordinatora procesa programiranja prioritetnih oblasti i visine sredstava za finansiranje projekata/programa NVO. 

Savjet je dao preporuke da se u narednoj godini u skladu sa rokovima iz Zakona o nevladinim organizacijama donese Odluka o prioritetnim oblastima od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO iz državnog budžeta i objave javni konkursi za raspodjelu sredstava u oblastima od javnog interesa, te da organi državne uprave odluke o raspodjeli sredstava donose u razumnom roku. 

Preporučeno je da organi državne uprave, koji još uvijek nijesu objavili pomenute odluke u 2018. godini, iste donesu do kraja godine kako bi odobrena sredstva bila raspodijeljena za realizaciju projekata/programa u 2018. godini, te da ministarstva i drugi organi državne uprave objave na svojim internet stranicama baze podataka o projektima i programima prijavljenim i odobrenim na javnim konkursima u 2018. godini. 

Savjet u skladu sa Odlukom o Savjetu za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija obavlja poslove koji se odnose na praćenje primjene Strategije unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020, davanje mišljenja o nacrtima propisa, odnosno strateškim i drugim dokumentima koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori, u cilju unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija, davanje mišljenja u vezi sa primjenom propisa, odnosno strateških i drugih dokumenata koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?