Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poznati dobitnici nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini

Objavljeno: 11.12.2018. 19:17 Autor: Ministarstvo nauke
Dobitnici nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini su mr Milena Simović, prof. dr Željko Jaćimović, mr Miloš Brajović i pronalazač Milan Bojović. Nagrade će im uručiti ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, na svečanosti u Vili Gorica, u petak, 14. decembra.

Mr Milena Simović je studentkinja druge godine doktorskih studija na Institutu za istraživanje kancera u Hajdelbergu, u Njemačkoj. Teme njenih istraživanja su od izuzetne važnosti za cjelokupno društvo, a ističu se originalnošću i mogućnošću primjene u praksi. Njoj je pripala nagrada za najuspješniju naučnicu do 30 godina života, u iznosu od 2.000 eura.

Prof. dr Željku Jaćimoviću, redovnom profesoru na Univerzitetu Crne Gore - Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici, biće uručena nagrada za najuspješnijeg naučnika starijeg od 30 godina, u iznosu od 2.000 eura. Primjena njegovog istraživačkog rada posebno je značajna za privredni sektor. Dr Jaćimović ima veliko međunarodno iskustvo kada je riječ o učešću na konferencijama i objavama radova u prestižnim naučnim časopisima.

Nagrada za pronalazača godine pripašće inovatoru Milanu Bojoviću za najuspješniji patent ili inovativno rješenje, u iznosu od 2.000 eura. On je, kao vođa međunarodnog tima pronalazača, ove godine registrovao patent pod nazivom „Uređaj za punjenje akumulatorskih baterija za elektromobile“, a prototip je dobio brojna priznanja na međunarodnim skupovima.

Mr Miloš Brajović, saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore - Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, nagrađen je kao drugorangirani u konkurenciji za najuspješnijeg naučnika do 30 godina života, u iznosu od 1.000 eura. Oblast njegovih istraživanja je digitalna obrada signala sa primjenom u biomedicini, multimedijalnim sistemima, komunikacijama i radarskoj tehnologiji. Imao je više publikacija u vodećim naučnim časopisima i izlaganja na međunarodnim konferencijama.

Prijedlog za tri dobitnika stigao je od Komisije za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća, dok je mr Brajović nagrađen odlukom ministarke nauke, dr Sanje Damjanović.


Tekst Odluke možete preuzeti OVDJE.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?