Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu Zakona o zaštiti klime

Objavljeno: 11.12.2018. 20:20 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Okrugli sto na kome je predstavljen Nacrt Zakona o zaštiti klime održan je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u utorak, 11. decembra.

U uvodnom obraćanju, rukovoditeljka Direkcije za klimatske promjene, Marina Spahić, napomenula je da je Crna Gora, kao potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama (UNFCCC) u obavezi da izvršava obaveze utvrđene ovim propisima, kao i obaveze koje proizilaze iz pravne tekovine EU u oblasti klimatskih promjena. Spahić je naglasila da se u prethodnom periodu konstantno radilo u ovoj oblasti, a postavljeni su temelji za vođenje politike na nacionalnom nivou. Tu se prije svega misli na Nacionalnu strategiju u oblasti klimatskih promjena do 2030. godine, koju je Vlada Crne Gore usvojila u decembru 2015. godine i ratifikaciju Pariskog sporazuma 11. oktobra 2017. godine.

Spahić je istakla da se osim na ovim aktivnostima, a u skladu sa preuzetim obavezama, radilo na transpoziciji i harmonizaciji pravne tekovine EU u naš nacionalni sistem, u skladu sa NEAS-om. Tako je kroz Nacrt Zakona o zaštiti klime harmonizovan veliki dio pravne tekovine EU u oblasti klimatskih promjena, dok će se potpuna usklađenost postići donošenjem planiranih podzakonskih akata. Takođe, Nacrtom se uređuje sistem politika i mjera, strategija i drugih mehanizama koji doprinose niskokarbonskom razvoju i razvoju otpornom na klimatske promjene, izvještavanje, uspostavljanje sistema GHG, zaštita ozonskog omotača, itd.

Jelena Ban, savjetnica u Direkciji za klimatske promjene informisala je prisutne o ciljevima koji su uzeti u obzir tokom pripreme Nacrta. Takođe, predstavila je djelove Nacrta kojima se uređuju pojedina pitanja iz oblasti klimatskih promjena. Napomenula je da je tokom izrade Nacrta relaizovano nekoliko TAIEX misija kako bi se i blagovrevremeno upoznali sa procesima verifikacije, kao i drugim obavezama koje će donijeti zakon, a koje su u skladu sa EU legislativom.

Predviđeno je da javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti klime traje do 14. decembra, dok je rok za usvajanje Predloga zakona na Vladi II kvartal 2019. godine.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?