Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija „Prevencija korupcije na lokalnom nivou“

Objavljeno: 10.12.2018. 20:19 Autor: MJU

Konferencija na temu „Prevencija korupcije na lokalnom nivou” održana je u organizaciji NVO Euromost i saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.

Konferenciju je otvorio predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, a u uvodnom dijelu govorili su načelnik u Ministarstvu javne uprave Senad Crnovršanin, generalni sekretar Zajednice opština CG Refik Bojadžić, načelnik Centra bezbjednosti Bijelo Polje Miloš Bulatović.

Uspješna borba protiv korupcije podrazumijeva kontinuirano djelovanje i sinhronizovane aktivnosti više subjekata i zajednice u cjelini. Opštine su prepoznate kao veoma važni akteri u procesu implementacije aktivnosti u borbi protiv korupcije koje su utvrđene nacionalnom Strategijom za borbu protiv korupcije, istakao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, otvarajući konferenciju.

-Opština Bijelo Polje je još od 2008. godine prepoznala značaj donošenja lokalnog dokumenta koji je usmjeren na borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, što je u potpunosti pratilo mjere i aktivnosti utvrđene nacionalnom Strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za sprovodjenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala 2010-2012. godina. Opština Bijelo Polje transparentno i na jasno definisan način obavlja djelatnost iz svoje nadležnosti, kazao je Smolović.

Predstavnik Ministarstva javne uprave Senad Crnovršanin kaže da je Vlada Crne Gore definisala borbu protiv korupcije kao javni, odosno opšti interes.

-Donošenjem niza zakona i strategija obaveza organa kako na državnom tako i na lokalnom nivou je da osigura ostvarivanje ovog interesa. Koristeći sve raspoložive kapacitete da adekvatno odgovri na ove izazove Vlada Crne Gore donijela je oprativni dokument za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika kao i aneks Akcionog plana za poglavlje 23 pravosuđe i temljna prava kojima između sedam oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije obuhvata i oblast lokalne samouprave, objašnjava Crnovršanin.

Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, rekao je da su transpartnost rada organa lokalne uprave i javnih službi i uključivanje građana u proces odlučivanja u lokalnoj zajednici ključni preduslovi za stvaranje pozitivne atmosfere i izagradnju povjerenja građana u rad organa i službi i pouzdana brana od pojave korupcije i koruptivnog ponašanja u društvu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?