Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Međunarodna akcija „Aurora“: Presječen lanac krijumčarenja ljudi; tri lica lišena slobode

Objavljeno: 12.12.2018. 21:10 Autor: UP
Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija su u sadejstvu sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja, nakon sprovođenja višemjesečnih aktivnosti koje su trajale od jula ove godine do danas, realizovali međunarodnu akciju „Aurora“. Slobode su lišena tri lica, dok se za dva lica intenzivno traga, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Službenici Odsjeka i SPO su danas, 12.12.2018. godine, sprovodeći međunarodnu akciju „Aurora“, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, u ranim jutarnjim časovima na području Rožaja lišili slobode S.Dž. (38), E.R. (32) i F.Dž. (33), svi iz Rožaja.
U periodu od jula 2018. godine službenici kriminalističke policije su vodeći istragu u saradnji sa službenicima MUP-a Republike Srbije – Stalne udarne grupe za suzbijanje krijumčarenja ljudi, identifikovali dvije organizovane kriminalne grupe koje su djelovale na teritoriji Crne Gore i Srbije. Sumnja se da su ove grupe formirane u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana porijeklom iz Somalije na ruti Crna Gora – Srbija sa krajnjim ciljem njihovog ulaska u zemlje Zapadne Evrope, Austriju i Njemačku.
Organizovana kriminalne grupa koja je, kako se sumnja, djelovala na teritoriji Crne Gore, a koju je činilo pet članova, je radi sticanja imovinske koristi vršila, prihvat, prevoz, privremeni smještaj i ilegalno prevođenje lica preko državne granice u Republiku Srbiju, koristeći se alternativnim putnim pravcima i planinskim stazama, te predaju krijumčarenih lica članovima kriminalne organizacije na teritoriji Srbije. Sumnja se da je na ovaj način izvršeno krijumčarenje 19 lica.
Napominjemo da su na teritoriji Republike Srbije u zajedničkoj koordinisanoj akciji takođe lišena slobode tri lica.
Osumnjičeni će danas biti privedeni uz krivičnu prijavu SDT.
Akcija „Aurora“ je nastavak aktivnosti službenika Sektora kriminalističke policije u borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju ljudi preko teritorije Crne Gore.
Podsjećamo da su Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije nedavno formirali Operativni tim za borbu protiv trgovine ljudima, u cilju još uspješnijeg otkrivanja, suzbijanja i procesuiranja krivičnih djela trgovina ljudima i povezanih krivičnih djela.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?