Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija iz Crne Gore učestvovala u radu konferencije Evropske svemirske agencije

Objavljeno: 13.12.2018. 18:14 Autor: Ministarstvo nauke
Generalni direktor za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, dr Darko Petrušić, i predstavnici crnogorskih univerziteta učestvovali su u radu konferencije Evropske svemirske agencije (ESA), koja je 11. i 12. decembra održana u Rimu, u Italiji.

Tema konferencije bila je definisanje radne mape za mediteransku inicijativu, u okviru programa satelitskog posmatranja Zemlje pod nazivom “Nauka za društvo”. Ovim programom obuhvaćeno je više oblasti, kao što su atmosfera, okeanografija, klimatska i zemljišna istraživanja, u kojima je moguća primjena novih naučno-tehnoloških rješenja.

Dr Petrušić je na skupu predstavio status naučnih aktivnosti, koje se trenutno sprovode u Crnoj Gori, prioritetne oblasti istraživanja, kao i potencijalne projekte na kojima je moguća saradnja sa Agencijom. To je naročito važno za našu naučnu zajednicu, kojoj će, uz posredovanje i podršku Ministarstva nauke, biti omogućeno da koristi resurse ESA. On je naglasio značaj primjene satelitskog posmatranja u urbanističkom planiranju, u cilju kontrolisane gradnje, sprječavanja devastacije prostora i zaštite prirode.

Petrušić je u imao i susret sa predstavnicima ESA, tokom kojeg su razmotrene konkretne aktivnosti, u cilju intenzivnijeg uključivanja naših studenata u obuku koju organizuje Agencija, kao i mogućnost organizovanja regionalne radionice u Crnoj Gori.

Mr Maja Lakićević – Žarić i dr Tatjana Koprivica sa Univerziteta Crne Gore održale su prezentaciju iz oblasti kompresivnog odabiranja i arheološkog istraživanja starog rimskog grada Duklje.

Naša delegacija je takođe posjetila laboratoriju za vještačku inteligenciju, gdje su razgovarali o mogućoj primjeni inovativnog algoritma, na kojem se bazira sistem kompresivnog odabiranja. Ovaj algoritam je u velikoj mjeri razvijen kroz grant iz INVO projekta, finansiranog od Ministarstva nauke.

U crnogorskoj delegaciji u Rimu je bila i predstavnica Univerziteta Donja Gorica, dr Biljana Stamatović.

ESA ima 22 države članice, sa oko 2.200 naučnika. Budžet Agencije za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura, od čega se 80 odsto odnosi na ulaganje u industriju.

Region Mediteranskog mora okružen je sa 22 države, članice ESA, koje zajedno imaju obalu u dužini od 46.000 kilometara. Oko 250 miliona ljudi živi u priobalnim hidrološkim basenima, a u proteklih 20 godina je registrovan porast broja stanovnika od čak 50 odsto.

Osjetljivost i ugroženost mediteranskog sistema prepoznati su od međunarodnih institucija, pa se još od 70-tih godina ulažu napori za njegovu zaštitu. Projekti ESA i satelitsko posmatranje Zemlje predstavlja priliku da se inovativna nauka, aplikacije i informacione tehnologije suoče sa postojećim izazovima, a na taj način ujedno iniciraju rast inovacija u regionu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?