Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izvještaj o javnoj raspravi u pripremi Predloga zakona o kozmetičkim proizvodima

Objavljeno: 27.08.2018. 16:36 Autor: Ministarstvo zdravlja

Na osnovu člana 12 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave  u pripremi zakona (“Službeni list Crne Gore”, broj 12/12), Minisatrstvo zdravlja, je sačinilo

IZVJEŠTAJ

o javnoj raspravi u pripremi Predloga zakona

o kozmetičkim proizvodima*

Ministarstvo zdravlja je uputilo Javni poziv zainteresovanoj javnosti (građanima, pravnim licima i preduzetnicima, stručnim i naučnim institucijama, zdravstvenim ustanovama, državnim organima, organima lokalne samouprave, Uniji poslodavaca, Zajednici opština Crne Gore, nevladinim organizacijama, medijima i drugim subjektima zainteresovanim za  pitanja koja se uređuju ovim zakonom) za učešće u raspravi o Nacrtu  zakona o kozmetičkim proizvodima.

Javna rasprava je sprovedena organizovanjem okruglog stola, kao i dostavljanjem predloga, sugestija i komentara u pisanom i elektronskom obliku, saglasno članu 9 stav 1 alineja 2 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona. 

Predlozi, sugestije i komentari mogli su se dostaviti Ministarstvu zdravlja, na adresu: Podgorica,  Rimski trg br. 46, na fax 078/113-128 i na e-mail mzdravlja@gov.me.

Uz Javni poziv objavljen je tekst  Nacrta zakona o kozmetičkim proizvodima, sa obrazloženjem.

Okrugli sto o Nacrtu zakona o kozmetičkim proizvodima* održan je 19. juna 2018. godine, u sali Instituta za javno zdravlje.

Na javnoj raspravi o Nacrtu  zakona o kozmetičkim proizvodima u ime predlagača prisustvovale su Slavojka Šuković, načelnik Direkcije za harmonizaciju propisa i Milica Golubović, samostlni savjetnik u Direkciji za harmonizaciju propisa, ali na okruglom stolu nije bilo zainteresovanih subjekata.

Putem mejla Mr sci dr Zorica Đorđević, spec higijene iz Instituta za javno zdravlje - Centra za zdravstvenu ekologiju, dostavila je sljedeću sugestiju:

“Saglasni smo sa Predlogom zakona,  osim što imamo i dalje sugestiju da je potrebno da postoji u Zakonu definisano sistemsko praćenje zdravstvene bezbjednosti kozmetičkih proizvoda tj monitoring. ( da Ministarstvo izrađuje i sprovodi Program u saradnji sa Institutom u skladu sa mogućnostima budžeta. Npr nekoliko uzoraka godišnje na prisustvo parabena ili nekih metala ili mikrobiologija krema, ciljano na određeni parametar bezbjednosti. Npr, Monitoring koji radi Uprava za hranu je na neke ciljane parametre ne sve parametre bezbjednosti.

Smatramo da je bolje da se predvidi u skromnom obimu, pa ako se ne vrši ima se obrazloženje da ne može zbog nedostatka para, ali da se ne oćuti.

Nije dobro poređenje monitoring vode za piće jer je voda ipak osnovna potreba i broj parametara koji se mora pratiti je mnogo veći.”

Mišljenje

Sugestija se ne prihvata.

Obrazloženje

Navedena sugestija nije zahtjev propisa Evropske unije sa kojima se vrši usklađivanje ovog zakona, pa bi propisivanje ove obaveze nametnulo dodatne troškove, koji nijesu neophodni jer propisani zahtjevi koje moraju da ispunjavaju kozmetički proizvodi koji se stavljaju na tržište, bezbjednost i procjena bezbjednosti i usklađenosti sa ovim zakonom, uz odgovarajuće vršenje inspekcijskog nadzora, su dovoljan garant da će se na tržište stavljati samo bezbjedni i kvalitetni kozmetički proizvodi, uz obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta. 

Predlogač zakona je, u skladu sa prihvaćenim predlozima, sugestijama i mišljenjima i u skladu sa pravno-tehničkim pravilima, u cilju unaprjeđenja teksta pripremio Predlog zakona o kozmetičkim proizvodima*.

Sastavni dio ovog izvještaja čini i Izvještaj o konsultovanju zainteresovane javnosti u pripremi Nacrta ovog zakona.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?