Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović govorio na Svečanoj akademiji povodom 140 godina od proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem

Objavljeno: 15.12.2018. 01:16 Autor: MKU

Danas je u Kolašinu održana Svečana akademija povodom obilježavanja140 godina od proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem (1878 – 2018), koju su organizovali Nacionalni parkovi Crne Gore.

U okviru programa Svečane akademije govorili su: predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, princ Nikola Petrović Njegoš, dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović i direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je u svom obraćanju podsjetio da su prirodne osobenosti obilježja po kojima je Crna Gora prepoznata u svijetu, što nam govori da ona predstavljaju i nescrpni resurs u sve razgranatijim mogućnostima turističke ponude.

Govoreći o počecima zaštite životne sredine na ovom lokalitetu ministar Bogdanović je istakao - „Odluka knjaza Nikole da davne 1878. godine područije Biogradske gore stavi pod zaštitu, što je bio prvi zvanični čin zaštite prirodnog ambijenta u Evropi, istorijski je podatak koji se može čitati i kao anticipacija koncepta Crne Gore kao ekološke države. U svakom slučaju, to što je u to vrijeme i na taj način definisan status Knjaževog zabrana, kako je narod zvao prostor zaštićen od strane crnogorskog vladara, jeste svojevrsno socio-kulturološko dostignuće na koje možemo biti ponosni.“

„Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, cijeneći biološku raznovrsnost i značaj pojedinih vrsta, ove godine dodatno kandidovala bukove šume Biogradske gore na Tentativnu listu, kako bi se mogli priključiti multinacionalnoj nominaciji Bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Evrope. Saradnja na ovoj nominaciji već je počela, a u drugoj fazi nominacije će se, pored Crne Gore priključiti i Švajcarska i Srbija.

Vjerujemo da će nakon sprovedene procedura, ova aktivnost naići na odobrenje UNESCO-a i da će Nacionalni park Biogradska gora dobiti status UNESCO mjesta svjetske baštine, kakav i zaslužuje.

Prostor o kojem je riječ dio je rezervata biosfere Basen rijeke Tare, kao područja u okviru UNESCO programa Čovjek i biosfera. Ovaj status omogućava mu dodatnu zaštitu i valorizaciju, a nas obavezuje na očuvanje i promovisanje ovih jedinstvenih vrijednosti koje smo naslijedili" - dodao je ministar Bogdanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je rekao: „ Svoje opredeljenje da čuvamo sve svoje raznolikosti iskazali smo i u ustavima Crne Gore u čijim preambulama od početka poslednje decenije prošlog vijeka stoji da je Crna Gora ekološka država, prva takva Ustavom definisana država. Međutim, svi smo svjesni da se priroda ne čuva samo donošenjem zakona i pravila, već podrazumijeva mnogo veću posvećenost i države ali i svakog pojedinca.“

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je kazao: „Velika je čast sebe nazvati građaninom države koja baštini 140 godina ekološke osviješćenosti. Vizionarstvo kralja Nikole ogleda se u mnogim stvarima, a jedna od onih koje nam je ostavio u amanet je čuvanje ljepote koja nas okružuje. Biogradska gora predstavlja najznačajniju vrijednost ovog nacionalnog parka. No, netaknuta priroda i očarava i obavezuje da se sa posebnom pažnjom odnosimo prema njenom očuvanju, čemu smo i posvećeni.“

Svečanom akedemijom ukazano je na vaznost prvog zaštićenog područja u Evropi, „Knjaževog zabrana“, nastalog na području današnjeg Nacionalnog parka Biogradska gora, kao i na značaj početaka institucionalne zaštite prirode u Crnoj Gori i razvoj nacionalnih parkova od njihovih osnivanja do danas.

U okviru programa Svečane akademije prikazana je izložba starih fotografija sa motivima Biogradske gore i Kolašina.

Pokrenite
Foto galerija

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?