Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Teško da se sarkastičnom opaskom može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore

Objavljeno: 17.12.2018. 00:02 Autor: MKU
Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Srbije, može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore. Jer, nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmjestiti u neko drugo nasljeđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, “nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini.”

U našem saopštenju nismo se bavili nacionalnim osjećanjem onoga ko nošnju nosi, niti smo dovodili u pitanje legitimnost guslarskog nasljeđa Srbije, već smo samo podsjetili organizatora nastupa u Pekingu, da ono što se svuda, pa i u Srbiji, zove crnogorskom narodnom nošnjom pripada crnogorskom kulturnom nasljeđu.

Na osnovu svega pomenutog, neminovno se nameće pitanje – zbog čega guslar na nastupu u Pekingu nije mogao biti odjeven u neku od narodnih nošnji koje su karakteristične za one oblasti u Srbiji koje baštine guslarsku tradiciju?

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?