Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović razgovarao sa ambasadorom Mađarske Jozefom Nedješijem: Tradicionalno dobra saradnja Crne Gore i Mađarske biće nastavljena i u narednom periodu

Objavljeno: 18.12.2018. 18:28 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa NJ.E. Jožefom Nedješijem, ambasadorom Republike Mađarske u Crnoj Gori.

MKU

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti kulture i planovima za njihovo dalje unapređenje.

Ministar Bogdanović je upoznao ambasadora sa novim izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji i pozvao filmske stvaraoce iz Mađarske da svoja ostvarenja snimaju u Crnoj Gori.

Sagovornici su istakli značaj potpisanog Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih i najavili da će na njegovim osnovama dva ministarstva kulture potpisati Program saradnje u oblasti kulture kojim će planirati konkretne projekte i aktivnosti. Ministar Bogdanović je istakao i da je važno u narednom periodu potpisati sporazum o saradnji nacionalnih biblioteka, koji ce doprinijeti intenziviranju saradnje između ove dvije institucije.

Ambasador Nedješi je najavio da će ambasada Republike Mađarske u Crnoj Gori sredinom 2019. godine organizovati prezentaciju mađarske kulture u Crnoj Gori, za koju je izražena spremnost Ministarstva kulture da pruži svu potrebnu podršku.

Tokom susreta razgovarano je o planovima za rekonstrukciju Austro-ugarskog poslanstva na Cetinju, ali i značaju saradnje na očuvanju i zaštiti austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori.

Imajući u vidu važnu saradnju između naših institucija kulture, u prvom redu biblioteka i kinoteka, ministar Bogdanović je istakao da bi bilo izuzetno korisno organizovati zajednički sastanak direktora institicija kulture dvije zemlje i pozvao ministra kulture Republike Mađarske da tim povodom posjeti Crnu Goru.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?