Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Tehnopolisu počela međunarodna konferencija Western Balkans Startup Forum

Objavljeno: 18.12.2018. 21:55 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministry of Science

Predstavnici ključnih naučno-tehnoloških institucija iz osam zemalja regiona i Evropske Unije, kreatori i implementatori politika i predstavnici startup-ova i malih i srednjih preduzeća okupili su se danas u Tehnopolisu na prvom danu međunarodne konferencije “Western Balkans Startup Forum”.

Konferenciju su otvorili Darko Petrušić, generalni direktor za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, Radosav Babić, generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine Nikšić, i Ratko Bataković, izvršni direktor IPC Tehnopolis.

Prvi dan Konferencije su obilježile panel diskusije na kojima su ključne teme bile razvoj startup ekosistema Zapadnog Balkana i alternativno finansiranje startup-ova i MSP kroz crowdfunding.

Moderator prvog panela pod nazivom “Western Balkans Startup Ecosystem” bila je Branka Žižić, generalna direktorica za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, a govorili su rukovodioci naučno-tehnoloških centara iz sedam zemalja regiona, među kojima i menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva IPC Tehnopolis, Aleksandar Janičić.

Na prvom panelu je zaključeno da je potrebno osnažiti podršku razvoju startapova od strane države, kao i finansijskih i drugih relevantnih institucija. Osim toga, potrebno je kreirati odgovarajući pravni okvir za njihovo nesmetano funkcionisanje, raditi na uvezivanju institucija sa akademskim sektorom, te animirati mlade talente da ostaju u svojim zemljama.

Drugi panel pod nazivom “Framework for alternative financing of startups: Crowdfunding as good practice” vodio je Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologija u Beogradu. Zaključeno je da crowdfunding kao praksa ima presudan značaj za razvoj startap ekosistema u regionu Zapadnog Balkana, ali da je potrebno prvo kreirati crowdfunding zajednicu, a zatim i sagledati potrebe tržišta i kreirati sistem alternativnog finansiranja u skladu sa tim.

Predstavnici startapova iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, na čelu sa moderatorkom Anom Nives Radović, razgovarali su o tome koji je najbolji način za pokretanje održivih kampanja na crowdfunding platformama analizirajući uspjeh svojih projekata na Indiegogo i Kickstarteru. Ovim panelom je ujedno i zaključen prvi dan Western Balkans Startup Foruma, a sjutra nas očekuju prezentacije biznis support organizacija iz regiona i panel diskusija na temu njihove održivosti.

Međunarodna konferencija “Western Balkans Startup Forum” organizovana je sa ciljem analize uslova za razvoj startup ekosistema na Zapadnom Balkanu i definisanja preporuka za mjere podrške za tehnološki razvoj vođen inovacijama u regionu.



Ključna dešavanja tokom Konferencije možete pratiti na društvenim mrežama:

Twitter: @ipctehnopolis

Facebook: InovacionoPreduzetničkiCentarTehnopolis

Instagram: @ipctehnopolis

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?