Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva javne uprave

Objavljeno: 19.12.2018. 18:52 Autor: MJU
Povodom teksta "Internet prezentaciju rade preko okupatora iz 1918 godine: “Vlada Crne Gore se preselila u Srbiju!", objavljenog dana 17. decembra 2018. godine na portalu borba.me, Ministarstvo javne uprave želi da informiše javnost da su iznijete informacije netačne i ne odražavaju suštinu. Naime, netačna je informacija da se internet prezentacija Vlade Crne Gore hostuje na web serveru u Srbiji, jer se svi podaci nalaze na web serveru u Data centru, kojim upravlja Ministarstvo javne uprave, u Podgorici.

Podatak o navodnoj "lokaciji" internet prezentacije koji je utvrđen putem jednog od mnogobrojnih online alata za lociranje IP adresa, ne daje prave rezultate. Radi se o IP adresi iz seta adresa koje su od strane Crnogorskog Telekoma (CT) dodijeljene na korišćenje prvo Sekretarijatu za razvoj, kasnije Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, a sada Ministarstvu javne uprave. Pomenuti set adresa je prvi put registrovan od strane CT-a u RIPE-u (Regional Internet Registry for Europe) još 2002. godine. Prilikom prve registracije, kao zemlja porijekla unešena je tadašnja država Savezna Republika Jugoslavija (YU). Očigledno, sajtovi za geolokaciju pogrešno interpretiraju ovaj podatak i umjesto Crne Gore podatak za IP Geolocation prikazuju kao Srbiju. Provjerom smo utvrdili da se ovaj podatak pogrešno prikazuje korišćenjem samo nekih od gore pomenutih online alata.

Napominjemo da smo ove godine obezbijedili redudantni link na internet, zbog čega smo u saradnji sa Ministarstvom odbrane, obezbijedili set adresa koje su u RIPE bazi registrovane na Vladu Crne Gore i samo Ministarstvo odbrane. Na taj način stekli su se uslovi da obezbijedimo paralelan rad na internetu. U tom smislu smo sve web servise prenijeli na nove IP adrese.

U skladu sa navedenim smatramo da su navodi iz teksta su netačnii. Neažurnost Crnogorskog Telekoma je zloupotrijebljena na vrlo tendenciozan način što kod laičke javnosti može da izazove pogrešno tumačenje činjenica. Posebno još jednom ističemo da internet prezentacija Vlade Crne Gore nikada nije bila locirana van teritorije Crne Gore.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?