Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na Cetinju 6. januara obilježavanje 100 godina od Božićnog ustanka

Objavljeno: 21.12.2018. 19:24 Autor: mod
Na Cetinju će se 6. januara u organizaciji Ministarstva odbrane svečano obilježiti 100 godina od Božićnog ustanka.

Svečanost se organizuje na spomeniku učesnicima i stradalnicima Božićnog ustanka na Bajicama i u Zetskom domu.

Povodom vijeka od Božićnog ustanka na Cetinju će govoriti premijer Duško Marković, ministar odbrane, mr Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje, mr Aleksandar Kašćelan.

Na spomenik će u 11 h biti položen vijenac u ime državnog vrha Crne Gore. Tom prilikom, orkestar Vojske Crne Gore intoniraće državnu himnu, nakon čega će na novosagrađenom gumnu pored spomenika biti izveden kratki resital.

U podne će u Zetskom domu biti održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore. Na svečanoj akademiji biće izveden dramski dio sa tematikom iz Ustanka, čiji je reditelj Željko Sošić, poznat po svojoj televizijskoj seriji “Božićni ustanak” i aktuelni umjetnički director CNP-a.

Spomenik u Bajicama otkriven je prije 10 godina, povodom 90-godišnjice ustanka. Spomenik će do obilježavanja 100 godina od ustanka dobiti novo ruho, sa tradicionalnim gumnom i prilaznim stepeništem.

Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru. Imao je za cilj poništenje odluka tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, te da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da Crna Gora kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?