Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i ambasadorka Rajnke: Partnerstvo sa SAD trajno; Crna Gora izvor stabilnosti u regionu

Objavljeno: 21.12.2018. 21:34 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Crna Gora je izvor mira i stabilnosti u regionu, a partnerstvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama je trajno i utemeljeno na vrijednostima, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i novoimenovane američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke.

„Naši izvanredni bilateralni odnosi, potvrđeni mnogo puta do sada kroz važne događaje za obje zemlje, sada mogu biti oplemenjeni snažnom ekonomskom saradnjom“, kazao je predsjednik Marković ističući da je Crna Gora danas slobodna, demokratska država, članica NATO-a i zemlja koja stabilno napreduje na putu evropskih integracija.

Premijer je kazao da Crna Gora sprovodi snažnu ekonomsku agendu i doživljava intenzivan razvoj, te da ostvaruje ekonomski rast koji je među najvećim u Evropi.

Navodeći da vidi predanost ka izgradnji i jačanju institucija, ambasadorka Rajnke je kazala da svoj mandat želi da posveti jačanju partnerstva u okviru NATO-a ali i snaženju ekonomske saradnje posebno u oblasti preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.

„Crna Gora je destinacija u kojoj je sigurno ulagati i gdje se može obezbijediti profit investitoru ali i bolji standard za naše građane“, kazao je predsjednik Marković.

Sagovornici se se saglasili da je važno dalje unapređivati ambijent za preduzetništvo i investicije, uključujući i zakonodavni sistem, u cilju punog obezbjeđenja konkurentnosti i jednakih šansi za sve.

Premijer je istakao da Crna Gora privodi kraju izradu Strategije pametne specijalizacije kako bi na najbolji način prepoznala i iskoristila svoje potencijale, te da će se u narednom periodu dati snažan podstrek srednjim i malim preduzećima, preduzetnicima i start up kompanijama.

Ističući intenzivnu agendu Vlade u pogledu ravnomjernog razvoja zemlje, premijer je pohvalio program Vlade SAD „Peace Corps“ u sklopu kojeg je predviđen dolazak grupe američkih volontera koji će podučavati engleski jezik djecu iz osnovnih i srednjih škola, uglavnom na sjeveru zemlje.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?