Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora u Eurimažu od 1. januara 2019. godine

Objavljeno: 21.12.2018. 20:38 Autor: MKU

Ministarstvu kulture zvanično je potvrđeno od strane Generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda (Thorbjørn Jagland) da Crna Gora od 1. januara 2019. godine postaje 39. članica potpornog fonda za kinematografiju Eurimaž, te da godišnja kontribucija iznosi 122.431€.

Članstvom u Eurimažu za crnogorski kinematografski sektor obezbjeđuju se nove mogućnosti za finansiranje projekata, prije svega, dugometražnih igranih filmova koji nastaju kao koprodukcije između dvije ili više zemalja u skladu s Konvencijom Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji. Tokom godina, Eurimaž je postao najprepoznatljiviji evropski fond za podršku kinematografiji, a projekti koje podržava nose oznaku visokog kvaliteta.

Kroz četiri godišnja konkursa, glavni cilj fonda Eurimaž se odnosi na podsticanje filmske produkcije (dugometražni, animirani i dokumentarni filmovi), distribucije, prikazivanja, te jačanje saradnje filmskih profesionalaca u Evropi.

Predstavnik Crne Gore u Upravnom odboru fonda biće Sehad Čekić, direktor Filmskog centra, a njegova zamjena Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje u navedenoj javnoj ustanovi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?