Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan završni sastanak u okviru projekta o klimatskim promjenama UNESCO-ve mreže pridruženih škola

Objavljeno: 21.12.2018. 21:12 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U utorak 18. decembra, u Ministarstvu prosvjete, održan je završni sastanak pilot projekta u okviru UNESCO-ve mreže pridruženih škola, na temu „Doprinos sveobuhvatnog institucionalnog pristupa učenju o klimatskim promjenama“.

Sastanak je imao za cilj izvještavanje o rezultatima projekta i pregled realizovanih aktivnosti obrazovnih ustanova učesnica, sa posebnim osvrtom na četiri stuba sveobuhvatnog pristupa: upravljanje, nastava i učenje, zgrada i funkcionisanje, saradnja sa lokalnom zajednicom.

Uvodnim riječima su se prisutnima obratile gđa Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO i gđa Nevena Čabrilo, nacionalni koordinator za obrazovanje za održivi razvoj u Zavodu za školstvo, koje su istakle značaj uspješne saradnje između institucija uključenih u realizaciju projekta, kao i značaj aktivnosti za unapređenje učenja o klimatskim promjenama u obrazovnim ustanovama.

Na sastanku su fasilitatori/koordinatori obrazovnih ustanova prezentovali realizovane aktivnosti u okviru akcionih planova za sveobuhvatni institucionalni pristup klimatskim promjenama, kao i tekuće aktivnosti.

Zvaršni sastanak je sufinansijski podržan od strane Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Pilot projekat za sprovođenje sveobuhvatnog instutcionalnog pristupa u cilju unapređenja klimatskih akcija u devet obrazovnih ustanova realizovan je tokom 2017. i 2018. godine.

Niz aktivnosti su imale za cilj da doprinesu povećanju sadržaja o klimatskim promjenama u nastavi i učenju, unapređenju godišnjeg planiranja i sredina za nastavu i učenje, kroz razvijanje holističkog i participativnog pristupa ovoj temi, osmišljavanje akcija za podizanje svijesti kod svih učesnika, učešće na međunarodnoj i nacionalnoj radionici, posjete i ekološke radionice, formiranje timova za akciju, izradu i sprovođenje akcionih planova, saradnju sa lokalnom zajednicom, učešće na međunarodnim vebinarima i video konferencijama sa drugim zemljama i razmjenu materijala na međunarodnoj platformi OTA.

Obrazovne ustanove učesnice projekta:

JPU „Naša radost“ Herceg Novi
OŠ „Pavle Rovinski“ Podgorica
OŠ „Dušan Korać“ Bijelo Polje
OŠ „Sutjeska“ Podgorica
Gimnazija „Tanasije Pejatović“ Pljevlja
SEŠ „Vaso Aligrudić“ Podogorica
SMŠ „Bratstvo –jedinstvo“ Ulcinj
SMŠ „17. septembar“ Žabljak
Filozofski fakultet Nikšić

Ovaj međunarodni pilot projekat u kojem je učestvovalo 25 zemalja svijeta u periodu 2016 - 2018. godine je dio većeg globalnog projekta, čiji je cilj da se pruži doprinos sprovođenju Globalnog akcionog programa za obrazovanje za održivi razvoj (GAP), odnosno prioriteta dva Programa koji se odnosi na unapređenje okruženja za nastavu i učenje, uz liderstvo UNESCO-a i finansijsku podršku Vlade Japana.

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?