Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vesko Gagović predstavnik Crne Gore na 58. Venecijanskom bijenalu

Objavljeno: 24.12.2018. 20:19 Autor: MKU
Danas je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore održana pres konferencija na kojoj je najavljeno učešće Crne Gore na 58. Međunarodnoj izložbi umjetnosti Venecijansko bijenale. Kako je saopšteno na presu, Crnu Goru će na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji predstavljati Vesko Gagović sa projektom “Odiseja (Lebdeći objekat)”.

Na presu su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore i komesar crnogorskog predstavljanja na 58. Venecijanskom bijenalu Nenad Šoškić i kuratororka crnogorskog predstavljanja na 58. Venecijanskom bijenalu Petrica Duletić.

MKU     

Ministar Bogdanović je na pres konferenciji istakao da Ministarstvo kulture podržava predstavljanje Crne Gore na svim referentnim međunarodnim manifestacijama, te je u skladu sa tim već šestu godinu podržava i učestvuje u organizaciji predstavljanja na Venecijanskom bijenalu. “Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture će naredne godine izdvojiti 80.000 eura za učešće na ovoj referentnoj likovnoj smotri”, dodao je ministar Bogdanović.

“Ponosni smo što će Crna Gora prikazati svoje umjetničke domete i bogatu likovnu tradiciju, na smotri na kojoj učestvuje oko 100 zemalja svijeta”, naveo je Ministar. Ministar je govorio i o planovima Ministarstva kulture u oblasti likovne umjetnosti, te tom prilikom istakao da Vlada Crne Gore brižan odnos prema likovnom nasljeđu iskazuje i kroz realizaciju projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici.

Direktor Centra savremene umjetnosti i komesar Nenad Šoškić naveo je da se tokom predstavljanja projekta “Odiseja (Lebdeći objekat)”, u Palati Malipijero očekuje oko 20.000 posjetilaca, što će biti odlična promocija umjetničkih i drugih potencijala Crne Gore. “Organizatore predstavljanja Crne Gore u narednom period očekuje veliki posao, ali smo uvjereni da ćemo odgovoriti na viskoke zahtjeve Venecijanskog bijenala”, istakao je direktor Šoškić.

Odluku o izboru predstavnika Crne Gore donijela je kuratorka Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, uz stručnu konsultaciju sa timom Centra savremene umjetnosti Crne Gore koji je i izvršni producent predstavljanja Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji. “Predloženi projekat najpotpunije odgovara svim istaknutim konkursnim kriterijumima – od odnosa prijedloga i teme 58. Bijenala, spajanja forme i sadržaja, promišljanja postavke u postojećem arhitektonskom ambijentu kao mjestu artikulacije sadržaja, odgovora zadatim tehničkim parametrima, usklađenosti budžeta, do kvaliteta prethodnog umjetničkog rada autora”, istakla je Duletić.

Vesko Gagović rođen je 1963. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Postdiplomske studije završio je na istoj akademiji 1991. godine. Podgorička likovna publika bila je u prilici da, tokom septembra, u Modernoj galeriji u JU Muzeji i galerije Podgorice, vidi Gagovićevu retrospektivnu izložbu. Takođe, učesnik je Salona Petar Lubarda otvorenog nedavno na Cetinju u Galeriji savremene umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

MKU
Tema ovogodišnjeg Bijenala je May you live in interesting times, a umjetnički direktor je Ralf Rugof (Ralph Rugoff).

Centar savremene umjetnosti je kao izvršni producent, u saradnji sa Ministarstvom kulture, 20. novembra objavio javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za predstavljanje na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji koje će se održati od 11.maja do 24.novembra 2019. godine. Na konkurs koji je trajao do 20. decembra, apliciralo je trinaest umjetnika.

MKU      MKU
Ovo je šesto samostalno predstavljanje Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?