Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo zdravlja sa 94 hiljade eura podržalo pet NVO koje se bave prevencijom HIV/AIDS-a

Objavljeno: 24.12.2018. 20:57 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo zdravlja je, za prioritetne oblasti prevencije HIV/AIDS-a i tretman osoba koje žive sa HIV-om, dodijelilo skoro 94 hiljade eura za pet nevladinih organizacija, kako bi kvalitet pruženih usluga bio bolji, broj novootkrivenih slučajeva manji, a saradnja Vladinog i nevladinog sektora kvalitetnija. Sekretar Ministarstva zdravlja, Nikola Antović, prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima pet nevladinih organizacija, kojima su dodijeljena novčana sredstva, pojasnio je da se ugovori odnose na osam prioritetnih oblasti prevencije HIV/AIDS-a u Crnoj Gori, kao i na tretman osoba koje žive sa HIV-om.

„Ovo je još jedan korak za ovu godinu, gdje dolazimo do sume od skoro 220 hiljada eura, koje je Vlada uložila u prevenciju HIV-a i tretman osoba koje žive sa HIV-om“, naveo je Antović.

Prema njegovim riječima, sa nevladinim sektorom postoji dobra i kvalitetna saradnja.

„Od 2019. godine do 2021. godine, ćemo imati podršku Globalnog fonda za HIV, tuberkulozu i malariju u iznosu od 556 hiljada eura, bespovratnih sredstava. To će rezultirati time, da će infekcija HIV-a u Crnoj Gori ostati ispod opasnog procenta“, rekao je Antović.

Za osobe koje žive sa HIV-om je, kako je istakao, obezbijeđena savremena i dobra terapija.

„Ovo je nastavak dobre saradnje sa nevladinim sektorom. Mi smo primjer kako sarađuje Vladin i nevladin sektor, kada je u pitanju prevencija HIV-a i tretman osoba koje žive sa HIV-om u Crnoj Gori. Takođe ćemo se truditi da kvalitet pruženih servisa bude još veći i da Vlada opredijeli još više sredstava, koja će nevladin sektor adekvatno utrošiti“, pojasnio je Antović.

Sve do sada urađeno je, kako je rekao, rezultiralo time da u Crnoj Gori postoji niska stopa HIV-a.

„Ubuduće ćemo se truditi da povećavamo nivo testiranja i da promovišemo nerizično ponašanje, da više djelujemo među mladima i grupama u riziku i da to rezultira što manjim brojem novootkrivenih slučajeva. Pozivam mlade i sve grupe u riziku da vode računa o zdravlju, jer će na taj način štititi sebe, ljude oko sebe i zajednicu“, rekao je Antović.

On je naveo da će, sa 94 hiljade eura, biti finansirani projekti nevladinih organizacija Juventas, CAZAS, Kvir Montenegro, Zaštita stanovnika Bara i pomoraca od side i Crnogorska HIV Fondacija.

„Trudićemo se da, kroz širenje fronta za borbu protiv HIV-a, širimo i front nevladinih organizacija koje su učesnice u svemu i da na taj način pokrijemo što više populacija i grupa u riziku“, rekao je Antović.

Izvršna direktorica nevladine organizacije Juventas, Ivana Vujović, rekla je da ova godina predstavlja značajnu prekretnicu u odnosu na period od 2015.

„Od jula 2015. godine imali smo zastoj u finansiranju servisa, kada je Globalni fond za HIV, AIDS, tuberkulozu i malariju prestao da finansira programe namijenjene ranjivim grupama i kao posljedica toga, skočio je broj novoinficiranih, a sa druge strane nedostajala je adekvatna podrška za grupe, koje su u riziku od HIV-a“, podsjetila je Vujović.

Ona je rekla da je ova godina pokazala šta znači kada postoji politička volja da se dobri procesi podrže i kako, kroz kvalitetnu saradnju, mogu da se postignu rezultati.

„Obaveza je svih aktera da, u narednom periodu, pokažemo da su sredstva i napori uloženi na pravi način, da je metodologija, koja se primjenjuje, ispravna i da ćemo, u narednom periodu, imati zaustavljanje epidemije, koja je, negdje, na prekretnici“, kazala je Vujović.

Ona smatra da, u narednom periodu, situacija može biti pod kontrolom, ali i da kontrola neće biti uspostavljenja, ukoliko se, kako je kazala, ne bude adekvatno postupalo.

„Svi programi, koji se pružaju ključnim populacijama, nisu samo vezani za prevenciju HIV-a, već za mnoge populacije u riziku su predstavljali podršku, koja je jedina u zemlji. Imamo dosta toga postavljenog. Imamo Strategiju, političku volju, infrastrukturu, savjetovališta za HIV/AIDS, zdravstvene institucije, nevladine organizacije i sve to treba jačati i, u procesu pružanja usluga, biti istrajan i dovoljno kvalitetan“, smatra Vujović.

Ona je istakla da nikako ne treba zanemariti mlade koji jesu seksualno aktivni, a koji, kako je dodala, ne dobijaju adekvatne informacije u obrazovnom sistemu i u porodici.

„To je nešto na ćemu će se, takođe, raditi u narednom periodu“, kazala je Vujović.

Izvršni direktor nevladine organizacije CAZAS, Mišo Pejković, podsjetio je da ta organizacija već 20 godina aktivno radi na polju HIV/AIDS-a.

„Moramo priznati da je od kada postojimo, ovih 20 godina, Ministarstvo zdravlja dalo do sada najveću podršku, kada je u pitanju oblast HIV/AIDS-a u Crnoj Gori. Ohrabruje nas uključenost Ministarstva zdravlja i ostalih ključnih aktera“, rekao je Pejković.

U narednom periodu, kako smatra, predstoji mnogo posla za sve.

„Baziraćemo se na održivost nevladinog sektora. Jer, imali smo situaciju da pola godine nismo imali finansijska sredstva za održivost servisa i to je ono što nas brine. Znamo da imamo održivost naredne tri godine, ali pitanje je šta poslije. Altivno ćemo raditi na tome da vidimo koja je mogućnost održivosti servisa nakon projekta Globalnog fonda, koji će biti implementiran sa Ministarstvom zdravlja“, kazao je Pejković.

On očekuje da će, kako je rekao, u naredne tri godine biti ostvaren cilj da se izmijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, „gdje bismo uspjeli da nevladine organizacije, koje djeluju na ovom polju, mogu aktivno da pružaju usluge“.

„Po sadašnjem Zakonu to nije moguće. Mi se nadamo da ćemo, sa Ministarstvo zdravlja, uspjeti da realizujemo taj dio i na to ćemo se fokusirati naredne tri godine. Podrška Ministarstva zdravlja za nas je velika i mi ćemo ispuniti cilj da smanjimo HIV infekciju u Crnoj Gori“, poručio je Pejković.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?