Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Šangaju održana radionica o naučnim parkovima i biznis inkubatorima

Objavljeno: 26.12.2018. 14:52 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Radionica u oblasti planiranja, izgradnje i upravljanja naučnim parkovima i biznis inkubatorima, u kojoj je učestvovao i predstavnik Crne Gore, održana je u Šangaju, od 9. do 23. decembra 2018. godine, na inicijativu Ministarstva nauke i tehnologije Narodne Republike Kine, u organizaciji Co Way međunarodnog transfera tehnologija.

U radionici su učestvovali predstavnici državnog sektora i menadžmenta naučnih parkova i inkubatora Bjelorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Kambodže, Republike Češke, Egipta, Gruzije, Irana, Indonezije, Laosa, Malezije, Poljske, Pakistana, Slovačke i Južnoafričke Republike, dok je Crnu Goru predstavljao dr Ivan Tomović, samostalni savjetnik u Direkciji za inovacije i infrastrukturu Ministarstva nauke.

Incijativa „Pojas i Put“ je razvojna strategija koju je predložio kineski predsjednik Ksi Jinping, a fokusira se na povezivanje i saradnju između Narodne Republike Kine i ostatka Evroazije. Sastoji od dvije komponente – kopnenog „Ekonomskog pojasa Svilenog puta“ (SREB) i prekomorskog „Pomorskog svilenog puta“ (MSR).

Glavni ciljevi ove radionice bili su razmjena kineskog iskustva u planiranju, izgradnji i administraciji naučnih parkova i poslovnih inkubatora sa partnerima iz zemalja duž „Pojasa i Puta“, jačanje međusobnog razumijevanja o politikama koje podržavaju razvoj hi-tech industrije u Kini i zemljama učesnicama, kao i istraživanje prilika za dalju saradnju ne samo u oblasti naučnih parkova i poslovnih inkubatora, već i na inovacijama koje predstavljaju preduslov za razvoj industrije i ekonomije.

Radionica se sastojala od predavanja, stručnih prezentacija i diskusije sa učesnicima, kao i studijskih posjeta kineskim naučnim parkovima, biznis inkubatorima i kompanijama-stanarima. Teme predavanja bile su makro pogled na politički sistem koji podržava visokotehnološke industrije u Kini, modaliteti upravljanja naučnim parkovima i biznis inkubatorima, kao i njihovo svakodnevno funkcionisanje u poslovnom okruženju.

Radionica je takođe okupila veliki broj renomiranih stručnjaka iz oblasti menadžmenta, ključnih aktera inovacionog ekosistema i javnog sektora koji su u razgovoru sa učesnicima razmijenili iskustva, najbolje prakse i započeli komunikaciju u vezi buduće saradnje.  Učesnicima su se obratili i održali predavanja državni rukovodioci iz Ministarstva za nauku i tehnologije, lokalni rukovodioci iz Šangaja i Hangzhoa u oblasti nauke i inovacija, brojni stručnjaci sa prestižnih Univerziteta, eksperti iz oblasti inovacija, izvršni direktori inkubatora, investitori i rukovodioci biznis anđela i Venture Capital fondova, preduzetnici i osnivači uspješnih start-upova.

Poseban dio radionice i studijskih posjeta je bio posvećen razgovoru sa učesnicima i potencijalnim modelima saradnje sa zemljama iz „Pojasa i Puta“. Upriličena je i posjeta čuvenom gradu Hangzhou u kojem je organizovan globalni Samit za inovacije, a na kojem su učestvovali predstavnici uspješnih kineskih kompanija poput Wanxian grupe, Alibaba grupe i SK Hynixa.

Učesnici su bili u prilici da posjete najsavremenije naučne, tehnološke parkove i inkubatore, da se upoznaju sa njihovim funkcionisanjem i saznaju nešto više o inovativnim kompanijama i startapovima koji uživaju poreske olakšice, pristup fondovima, brojnim konsultantskim uslugama, obukama i mentorstvu od strane svjetski poznatih kompanija poput Microsofta, Intela itd. Iako su u Kini većina uspješnih naučnih parkova i inkubatora podržani od strane države, stručnjaci i menadžeri su u potpunosti okrenuti ka tržištu i komercijalizaciji inovativnih proizvoda, kako u Kini tako i u inostranstvu.

Kineski model izgradnje, upravljanja i promocije inovacija je doveo do činjenice da je Kina danas jedan od najvećih izvoznika tehnologija u svijetu.

Tokom brojnih posjeta i razgovora sa ključnim akterima, otvoreni su razni modeli saradnje koji mogu biti korisni za cnogorske inkubatore, inovativna mala i srednja preduzeća, kao i startapove.

Otvorena je mogućnost da se zainteresovane inovativne kompanije iz Crne Gore prijave za rad u jednom od inkubatora u Šangaju sa ciljem da razvijaju i plasiraju svoje inovacije na kineskom tržištu. Takođe, pružena je prilika povezivanja kompanija-stanara iz crnogorskih inkubatora u kineske i obratno, u cilju razmjene najboljih praksi i uživanja usluga, poput pristupa fondovima za investicije, mentorstva, obuka, konsultacija po pitanju intelektualne svojine i slično. Brojna takmičenja koja se organizuju u Kini svake godine dostupna su i za crnogorske firme i startapove.

Najveći značaj ove radionice je u otvorenosti Kine da sarađuje sa zemljama „Pojasa i Puta“, pružanju korisnih znanja, kao i mogućnosti razmjene najboljih praksi i iskustava sa zemljama učesnicama.

U cilju dobijanja više informacija i povezivanja sa kineskim potencijalnim partnerima, možete kontaktirati dr Ivana Tomovića putem mail-a: ivan.tomovic@mna.gov.me ili putem telefona: 020/ 234-577.

Agendu prema kojoj je radionica realizovana možete preuzeti OVDJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?