Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar i direktor održali prošireni Kolegijum

Objavljeno: 26.12.2018. 19:24 Autor: UP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije MUP-a Veselin Veljović održali su danas redovni prošireni Kolegijum Uprave policije u policijskom kampu na Zlatici, na kojem su sagledani rezultati rada od početka 2018. godine. Proširenom Kolegijumu su prisustvovali najbliži saradnici ministra i direktora i rukovodioci i starješine policije u sjedištu Uprave policije i organizacionih jedinica na terenu.

Ministar Nuhodžić i direktor Veljović ocijenili su da su službenici Uprave policije u 2018. godine, po svim linijama, postigli dobre rezultate.

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, a rezultati rada doprinijeli su evidentnom porastu stepena povjerenja građana u policiju.

Konstatovano je da je saobraćajna policija značajna doprinijela poboljšanju stanja u ovoj oblasti jer je u Crnoj Gori tokom ove godine, u odnosu na prethodnu, u saobraćaju smrtno stradalo za oko 27% manje lica.

UPTokom ove godine registrovano je manje krivičnih djela u odnosu na prethodnu, a procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu je visok i iznosi oko 72%.

Izvršeno je 14 ubistava od čega je do ovog momenta rasvijetljeno devet, dok se na rasvjetljavanju ostalih preduzimaju intenzivne aktivnosti, s tim što su službenici kriminalističke policije tokom 2018. godine rasvijetlili i još dva ubistva počinjena prethodnih godina.

Policijski službenici su postigli veoma dobe rezultate u otkrivanju, suzbijanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti opojnih droga i o početka godine do danas su otkrili i zaplijenili 3,25 tona narkotika. Posebno je izdvojena međunarodna akcija koju je inicirala Uprava policije a u kojoj je na brodu u teritorijalnim vodama Italije zaplijenjeno oko 20 tona hašiša, namijenjenog međunarodnom krijumčarenju, vrijednosti oko 65.000.000 eura. Za realizaciju ove akcije i izuzetnu saradnju crnogorska policija je dobila i pohvalu od američke agencije DEA, što je značajno i zbog činjenice da se sumnja da je novac od krijumčarenja droge bio namijenjen finansiranju terorizma.

Crnogorska policija je tokom 2018. godine lišila slobode značajan broj lica koji se nacinalno i međunarodno potraživao, a zahvaljujući podacima koje smo dostavili kolegama iz inostranih partnerskih službi, u drugim zemljama je takođe lišeno slobode više lica koja je potraživao Interpol među kojima su i vođe oragnizovanih kriminalnih grupa.

Uprava policije je napravila značajan iskorak u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom i Specijalnim državnim tužilaštvom u smislu jače saradnje u sprovođenju istraga protiv lica osumnjičenih za najteža krivična djela.

Posebnu podršku i pomoć Upravi policije u obezbjeđivanju uslova za rad i djelovanje pružili su Vlada i MUP, dok je policija ostvarila napredak u komunikaciji i saradnji sa NVO sektorom i medijima.

Zaključeno je da će se aktivnosti Uprave policije na podršci Sindikatu Uprave policije nastaviti, u cilju poboljšanja kvaliteta života policijskih službenika i njihovih porodica i uslova rada u kojima policijski službenici djeluju, a sve uz intenziviranje komunikacije i podršku lokalnih zajednica.

Konstatovano je da će Uprava policije, snažnim i proaktivnim pristupom, u saradnji sa institucijama sistema i putem međunarodne policijske saradnje, nastaviti realizaciju prioritetnih aktivnosti, a to su prije svega borba protiv organizovanog kriminala i drugih oblika kriminaliteta, unaprjeđenje i primjena savremenih metoda rada i djelovanja radi efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka i ispunjavanje obaveza iz policijske nadležnosti na putu naše države u procesu EU integracija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?