Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Podrška nevladinom sektoru u prevenciji zloupotrebe droga

Objavljeno: 25.12.2018. 19:33 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo zdravlja zaključilo je danas ugovore sa šest nevladinih o finansijskoj podršci za realizaciju projekata u okviru programa prevencije zloupotrebe droga među ključnim populacijama.
Za nevladine organizacije CAZAS, JUVENTAS iz Podgorice, “Centar kreativnih vještina” iz Berana, “Euromost”, “Đakomo Adriatic” i “Manifest” iz Bijelog Polja opredijeljeno je preko 37 hiljada eura.
Generalni direktor Direkotrata za javno zdravlje dr Miro Knežević, koji je ispred Ministarstva zdravlja potpisao ugovore, istakao je da su i u Crnoj Gori, kao i u zemljama Evrope i svijeta, zloupotreba i nezakonit promet drogama i psihotropnim supstancama ozbiljan problem koji predstavlja prijetnju po zdravlje, sigurnost, socijalnu dobrobit i prosperitet opšte populacije, posebno mladih ljudi.
- Strategija Crne Gore za sprečavanje zloupotrebe droga 2013-2020 je ključni strateški dokument države u rješavanju ovog globalnog problema. Ona je usklađena sa aktuelnim politikama koje Evropska unija vodi na ovom planu, kao i trenutnom nacionalnom situacijom vezanom za droge i naučnim saznanjima o ovom problematici. Ciljevi Strategije usmjereni su na unaprjeđenje i obezbjeđivanje različitih i visoko kvalitetnih kapaciteta i programa orjentisanih ka liječenju zavisnosti, te uvođenjem različitih pristupa u liječenju bolesti zavisnosti, kao i na podsticanje razvoja programa koji preveniraju predoziranje, infekcije i polno prenosive bolesti i obezbjeđivanje političke i finansijske podrške za realizaciju aktivnosti definisanih kao prioritet u akcionim planovima na lokalnom i nacionalnom nivou. Da bi ostvarili zacrtane ciljeve potrebna nam je pomoć i saradnja sa nevladinim organizacijama koje se bave sprečavanjem zloupotrebe droga. Kroz finansijsku podršku njihovim projektima željeli smo da damo doprinos, kako bi zajednički radili prvenstveno na prevenciji, a onda na suzbijanju zloupotrebe droga, istakao je dr Knežević.
Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić izrazio je zadovoljstvo što je od šest nevladinih organizacija koje su dobile sredstva, četiri sa sjevera Crne Gore.
-To potvrđuje da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo kvalitet naših projekata, koji će se opravdati konkretnim aktivnostima. Takođe, veoma je važno da se kroz realizaciju naših projekata na sjeveru zemlje mladi upoznaju koliko zloupotreba droga i psihoaktivnih supstanici može ugroziti bezbjednost i živote i njihove i cjelokupne populacije, kazao je Mekić.

Ministarstvo zdravlja 


Ministarstvo zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?