Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva javne uprave na navode predsjednika opštine Kotor, Vladimira Jokića

Objavljeno: 26.12.2018. 20:20 Autor: MJU

Povodom saopštenja predsjednika Opštine Kotor u kojem su iznesene kvalifikacije koje ne odgovaraju činjeničnom stanju, Ministarstvo javne uprave saopštava sljedeće:

Zabrinjava činjenica da se predsjednik Opštine Kotor, pored evidentnih i nagomilanih problema u opštini na čijem je čelu, bavi analizama nadležnosti i radom Ministarstva javne uprave.

U saopštenju dostavljenom medijima, predsjednik Opštine Kotor pokazuje, prije svega, nepoznavanje i nerazumijevanje odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, a ni funkcionisanja državne uprave uopšte. Svakako, kako se radi o novim zakonskim rješenjima, otvoreni smo, kao i do sada, da pružimo dodatna tumačenja rješenja iz novog Zakona o lokalnoj samoupravi, a naročito člana 59 kojim se propisuje u kojim situacijama predsjednik Opštine može da privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine Opštine, koji član zakona predsjednik Opštine tumači na svoj način i pogrešno.

Podsjećanja radi, član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi definiše da predsjednik opštine može privremeno da donosi akte iz nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo ostvarivanje prava i obaveza građana i ugrozila imovina veće vrijednosti. Ministarstvo javne uprave ostaje pri datom tumačenju da u prethodnih skoro šest mjeseci predsjednik Opštine Kotor nije poštovao ovu zakonsku odredbu.

Takođe, dokaz da predsjednik Opštine Kotor ne razumije Zakon o lokalnoj samoupravi je njegovo tumačenje odredaba čl. 183 i 184, a samim tim neosnovane su i primjedbe da Ministarstvo javne uprave nije postupilo u skladu sa zakonom.

U tom smislu, još jednom ističemo da se Ministarstvo javne uprave nije bavilo zakonitošću akata koje je predsjednik opštine Kotor donosio tokom neodržavanja sjednica Skupštine opštine u periodu od skoro šest mjeseci, već smo dali mišljenje u odnosu na dostavljeni zahtjev za tumačenje utvrđenog činjeničnog stanja, a u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi, i to u okviru naših redovnih aktivnosti.

O tome da li je predsjednik Opštine Kotor zloupotrijebio član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, cijeniće Skupština Opštine Kotor i drugi nadležni organi u skladu sa Ustavom i zakonom, a posebno građani Kotora.
Ministarstvo javne uprave kao resorno ministarstvo koje je nadležno za praćenje funkcionisanja lokalne samouprave će pratiti dešavanja u Opštini Kotor i djelovati u skladu sa zakonom i Ustavom.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?