Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada ostaje čvrsto posvećena afirmaciji našeg državnog i kulturnog identiteta

Objavljeno: 27.12.2018. 22:14 Autor: Ministarstvo kulture
mkuVlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zaključka od 11. oktobra 2018. godine, kao i Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, čime je Predlog zakona o državnim simbolima i Danu državnosti usklađen sa Predlogom zakona o izmjeni Zakona o javnom redu i miru.

O navedenim tačkama na pres konferenciji za medije govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i državni sekreatar u Ministarstvu unutrasnjih poslova Dragan Pejanović.

“Izmjene i usaglašavanje zakona su reakcija na dešavanja koja se prvenstveno odnose na plasiranje i netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet naše Drzave, a samim tim narušavanje ugleda države i njenih simbola, kao i na očekivanja javnosti da se preduzmu odgovarajuće mjere. Vlada Crne Gore ostaje čvrsto posvećena afirmaciji državne politike koja se temelji na suzbijanju negativnih i narastajućih fenomena u društvu, koji se odnose na potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva, veličanja i zastupanja fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja i ideologije. ” istakao je ministar Bogdanović.

“Želeći da preduprijedimo buduća negativna djelovanja, sa posebnom pažnjom smo sagledali legislativu i mogućnosti pravilnog reagovanja, ne izlazeći iz granica sopstvene nadležnosti. Tako je pripremljen tekst Predloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, kojom prilikom se uvodi obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne, kao i odgovarajuća kaznena odredba, svjesni izazova prilikom primjene ove norme u praksi, ali uz čvrsto uvjerenje da ne smijemo dozvoliti narušavanje ugleda himne i nepoštovanje iste. Medjutim, kroz dalju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, došlo se do boljeg normativnog rješenja, te su prekršaji, odnosno kaznene odredbe koje se odnose na upotrebu državnih simbola postali sastavni dio Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru. Vjerujemo u nesmetanu primjenu Zakona, i smatramo da će njegovo usvajanje, prevashodno na preventivan način doprinijeti apsolutnom poštovanju zakona ove države i pojačati svijest gradjana o poštovanju njenih simbola,” dodao je Ministar.

Državni sekretar Pejanović je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova je prepoznalo potrebu da se kroz uvođenje novog člana zakona za prekršaj kojim se narušava javni red i mir uvede i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa.

"Ovom novinom propisuje se prekršaj za objavljivanje na javnom mjestu neprimjerenih i obmanjujućih sadržaja koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, u smislu netačnog iznošenja i negiranja jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, propagiranja narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore i drugim slučajevima, što je precizno definisano u samom članu. Na ovaj način će se omogućiti sankcionisanje za isticanje bilo kog vida neprimjernog i obmanjujućeg sadržaja koji izaziva uznemirenost i negodovanje građana, a osim sankcije uvodi se i mogućnost izricanja zaštitne mjere uklanjanje navedenog sadržaja,“ zaključio je Pejanović.

 Link sa video materijalom.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?