Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za sanaciju i adaptaciju Zavičajnog muzeja u Danilovgradu opredijeljeno 130.000 eura

Objavljeno: 29.12.2018. 00:39 Autor: MKU
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacija fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji predstavlja nastavak implementacije Sporazuma o saradnji potpisanog u martu 2018. godine.

MKU

Ministar Bogdanović je nakon potpisivanja Ugovora podsjetio da Ministarstvo u kontinuitetu sprovodi aktivnosti kojima se doprinosi unaprjeđenju stanja kulturne baštine na teritoriji cijele Crne Gore, kao i da je u proteklom periodu realizovalo i finansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine i na teritoriji Opštine Danilovgrad.

„Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacije fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji danas potpisujemo značajno će doprinijetu unaprijeđenju stanja u kojem se objekat Zavičajnog muzeja u Danilovgradu nalazi. U ovoj, nekadašnjoj rezidenciji knjaza Nikole Petrovića, smještena je bogata arheološka zbirka, kao i brojne druge zbirke koje svjedoče o nasljeđu, istoriji i kulturi Danilovgrada, što ovom projektu daje poseban značaj. Ovim činom još jednom potvrđujemo posvećenog Ministarstva kulture”, naveo je ministar Bogdanović.

Predsjednica opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević se zahvalila u ime građana Danilovgrada i u svoje ime i istakla da je, između ostalog, potpisivanje današnjeg Ugovora rezultat, kako Sporazuma o saradnji, tako i posjete ministra kulture Danilovgradu. Takođe, dodala je da je ovo prva adaptacija odnosno rekonstrukcija objekta nakon dužeg vremenskog perioda i da se nada da će cijela Crna Gora, a ne samo Danilovgrad, dobiti još jedan značajni muzej koju će doprinijeti razvoju kulturno turističkih potencijala. Nakon rekonstrukcije Zavičajnog muzeja biće postavljena Savremena stalna postavka.

Zaključeno je i da uspješna saradnja Ministarstva i Opštine biti nastavljena i u narednom periodu, kao i da će se mimo definisanih realizovati i brojne druge aktivnosti, a sve u namjeri da stanovnici Danilovgrada i turisti imaju što kvalitetnije i raznovrsnije kulturne sadržaje.

Ministarstvo kulture je za realizaciju navedenog projekta opredijelilo 130.000 eura, od čega 75.000 hiljada u ovoj godini. Opština Danilovgrad će izvršiti sanaciju fasade Zavičajnog muzeja i adaptaciju enterijera predmetnog muzeja. Rok za realizaciju Projekta je decembar 2019. godine.

Pokrenite
Izjava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića
Pokrenite
Izjava predsjednice opštine Danilovgrad Zorice Kovačević

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?