Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ostvariti viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030.

Objavljeno: 11.06.2019. 18:47 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Naša iskrena namjera je da ostvarimo viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, što znači regionalno ujednačen i održiv ekonomski razvoj, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve“, poručio je danas ministar Pavle Radulović na otvaranju 18. zasijedanja Mediteranske komisije za održivi razvoj. Crna Gora je, u okviru dvogodišnjeg predsjedavanja Mediteranskom komisijom za održivi razvoj domaćin zasijedanja, koje se održava u periodu od 11 do 13. juna ove godine, u hotelu Maestral u Budvi.

Radulović je podsjetio da je Crna Gora usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine postala jedna od prvih zemalja u svijetu koja je u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahtjeve Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju. Cilj ove strategije je izgradnja društva koje se temelji na kontinuiranom, inkluzivnom i održivom ekonomskom rastu, zaštiti prirodnih resursa i jačanju socijalne inkluzije. Radulović je istakao i da Crna Gora ovom strategijom pokazuje da u središte održivog razvoja našeg društva stavlja rješavanje konkretnih problema, uz odlučnost da ih objektivno i kritički sagleda

Radulović je naveo i da je veoma značajno pokretanje inicijativa koje treba da konkretizuju praktične pristupe i akcije kako bi se sprovele aktivnosti Mediteranskog akcionog plana i Mediteranske komisije u predstojećem periodu. Takođe, on je kao značajnu mjeru naveo i razvoj optimalnih praktičnih modela za primjenu principa integralnog upravljanja obalnim područjima, u sinergiji sa primjenom ekosistemskog pristupa u planiranju namjene morskih područja.

Podsjećanja radi, Mediteranska komisija za održivi razvoj je savjetodavno tijelo koje pomaže stranama potpisnicama Barselonske konvencije (Konvencija o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja) u njihovim naporima da integrišu pitanja zaštite životne sredine u svoje društveno-ekonomske programe i na taj način promovišu politike održivog razvoja u mediteranskoj regiji. Komisiju čine subjekti relevantni za sprovođenje politike održivog razvoja, a sastanku će prisustvovati predstavnici država Mediterana, organizacija koje povezuju lokalne zajednice, NVO sektor, međuvladine organizacije i udruženja parlamentaraca Mediterana.

Video materijal dostupan je na multimedija serveru Vlade a foto materijal dostupan je na Flickr profilu Vlade: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157709030379037

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?