Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nikolić-Vučinić u Lajdenu: Očigledan napredak predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori

Objavljeno: 24.06.2019. 19:04 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Arijana Nikolić Vučinić i načelnica Direkcije za predškolsko i inkluzivno obrazovanje Tamara Milić učestvovale su na Godišnjoj konferenciji Međunarodne asocijacije za socijalnu sigurnost (ISSA) koja je održana u Lajdenu, gdje su predstavile rezultate i postignuća Crne Gore u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Konferencija je okupila učesnike iz cijelog svijeta, a najvažnija tema bila je Zdravo okruženje za odgoj najmlađih. Govoreći o predškolskom obrazovanju u Crnoj Gori, Nikolić - Vučinić je stavila akcenat na povećanje broja djece u vrtiću, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, uvođenje engleskog jezika u vrtiće, ali i interaktivne službe.

PR služba Ministarstva prosvjete

Na konferenciji, Nikolić - Vučinić je istakla da je za samo četiri godine stopa obuhvata djece od 3 do 6 godina povećana sa nešto preko 50% na 73%. Ona je istakla da je ovaj rezultat postignut kontinuiranim kampanjama, kampanjom „Svi u vrtić“ koja je realizovana uz podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, a posljednje dvije godine kampanjom „Zablistaću u vrtiću“.

Kako je istakla, aktinosti promocije su naročito usmjerene ka opštinama u kojima je obuhvat niži, uz istovemeno formiranje interaktivnih službi vrtića koje odlaze u udaljena područja, u kojima nema vrtića, i pružaju djeci mogućnost da budu dio predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona je istakla da je jedan od uspjeha i povećan broj RE djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kao i bolja integracija djece sa smetnjama u razvoju.

Sa konferencije je poslata poruka da je pružanje jednakih šansi u obrazovanju prioritet svakog društva, te da je podizanje svijesti o značaju predškolskog vaspitanja i obrazovanja obaveza i interes svake države.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?