Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba Salona “Nove realnosti” –“Realites Nouvelles”

Objavljeno: 21.07.2019. 18:28 Autor: Ministarstvo kulture
mkuIzložba Salona “Nove realnosti”-“Realites Nouvelles” otvorena je sinoć u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi.
Na izložbi su predstavljeni apstraktni radovi 50 umjetnika, kako iz Francuske, tako i iz drugih država, nastali u okviru Salona “Nove realnosti”.

Sinoćnji program otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.Budva sa svojim viševjekovnim kulturnim slojevima i osobenim istorijskim iskustvom, jeste mjesto odakle se najbolje vidi otvorenost Crne Gore ka novom i istraživačkom. Upravo je to ono što stvara onu kulturnu dinamiku koja je neophodna svakom društvu u vremenu sve brže razmjene ideja i sve vidljivijeg brisanja granica. Sve veći značaj kulturnog umrežavanja i kanala komunikacije nagovještavaju jednu novu vrstu osjećajnosti, koja se mora zasnivati jednako na otvorenosti prema svijetu, kao i na očuvanju autentičnih identitetskih vrijednosti. Na tragu tog zadatka otkriva se i značaj Salona, čije će izdanje u Francuskoj uvrstiti i crnogorske stvaraoce u svoj krug ili bolje rečeno “poetsko bratstvo” autora koji istražuju prostore apstrakcije u potrazi za novim odgovorima - istakao je Ministar.

Uz ministra Bogdanovića, publici su se na sinoćnjoj izložbi obratili direktorica Muzeja i galerija Budve Lucija Đurašković predsjednik Opštine Budva Marko Carević, član komiteta salona Nove realnosti Milija Belić, te direktor francuskog instituta i otpravnik poslova u ambasadi Republike Francuske Loren Gonsalves.

„Danas, naročito preko umjetnika koji su svojevremeno boravili i stvarali u Parizu, posebno Bate i Ljubinke Mihailović, imamo u svom fondu jednu od najznačajnijih ekspresionističkih zbirki na Balkanu. Srećni smo što se i Jovova duša večeras raduje sa nama. Preko ove izložbe, kao što ste u prilici da vidite i osjetite, sagledavamo upravo onu rijetku, ali kroz Salon Nove realnosti ohrabrujuću nit, koja pruža nadu da će umjetnost u ovom vremenu istaknute, sveprožimajuće, grubosti i nedostatka empatije kojima, na žalost, obiluje početak XXI vijeka, ipak opstati i da će, kako je to davno rekao Dostojevski samo u formi ljepote, odnosno dobrote i plemenitosti, ipak, uspjeti da spasi svijet”, rekla je Đurašković

Doktor Milija Belić prisutne je upoznao sa istorijatom Salona i istakao da je upravo ova saradnja doprinijela da crnogorski umjetnici budu specijalni gosti salona u Parizu. „Budva, grad kulture stare više od dva milenijuma, susreta različitih civilizacija, ostaje otvoren za nove kulturne uticaje Evrope i svijeta, za nove stvaralačke impulse, za nove realnosti“.

„Umjetnici su u naš grad uvijek dobrodošli, a Opština Budva istrajna u ideji stalne i bezrezervne podrške kulturi”, naglasio je Carević u svom obraćanju.

Gospodine Loren Gonsalves, obratio se riječima: „Znamo da nije uvijek jednostavno animirati javnost koja je ponekad, bez razloga, skeptična u pogledu apstraktne umjetnosti. Vi uspijevate, ipak, da ova originalna, inovativna i ponekad kompleksna ostvarenja učinite pristupačnim. Izložba koju danas otvaramo, čini mi se, ide u pravcu postizanja tog kulturnog cilja. Siguran sam da će se ovim izborom dijela postići drugačiji pogled na ovu umjetnost.“

Kustos izložbe je mr Senka Subotić, a organizatori Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Salonom “Nove realnosti”.
Izložba će biti otvorena do 20. avgusta.

Foto: flickr

Video: Youtube
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?