Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NAJAVA: COST Info dan - program umrežavanja naučnih timova i podsticanja međunarodne naučne saradnje - 17.septembar 2019. u Podgorici

Objavljeno: 22.08.2019. 06:32 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Crne Gore i COST asocijacija organizuju Info dan posvećen Programu Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (European COoperation of Science and Technology - COST), 17.septembra 2019. u Podgorici, sa ciljem promocije dijela aktivnosti ovog veoma značajnog Programa. Info dan će otvoriti dr Sanja Damjanović – ministarka nauke i dr Ronald de Bruin - direktor COST asocijacije.

Izuzetna važnost ovog Programa ogleda se u umrežavanju naučnih timova i podsticanju i jačanju međunarodne naučne saradnje. Visoka reputacija COSTa, ali i kooperativna atmosfera u samim COST akcijama i njihova otvorenost (prije svega za mlade istraživače) su ključne karakteristike ovog Programa. Tokom trajanja Horizonta 2020 (najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacije, sa fondom od 78,6 milijardi eura za period 2014-2020.) naročiti akcenat je stavljen na podržavanje izvrsnosti, otvorenost i inkluziju, podržavanje novih ideja i razmjenu znanja.

COST, od svog osnivanja 1971.godine, se bavi finansiranjem istraživačkih mreža/projekata koje se nazivaju COST action. COST akcija je projekat posvećen naučnoj saradnji, koji nadopunjuje nacionalne istraživačke fondove i nudi otvoren prostor za saradnju među naučnicima širom Evrope (i šire) i time podstiče napredak i inovacije u istraživanjima. Dakle, COST podržava umrežavanje istraživača kroz naučne i tehnološke mreže, koje su otvorene: za sve oblasti nauka (uključujući interdisciplinarne), za nove i originalne (inovativne) ideje, partnere (javne i privatne, velike i male) i istraživače u svim fazama karijere (mlade i starije istraživače). U COST programu, naučnici i istraživači imaju mogućnost da sami predlažu teme istraživanja. COST akcije predstvaljaju odličnu šansu za razmjenu iskustava sa naučnicima širom svijeta i idealno mjesto za ulazak mladih istraživača u svijet nauke, svakako zahvaljujući posebnim strategijama za uključenje istraživača na početku karijere.

"Prosječna" COST akcija uključuje oko 25 zemalja, sa godišnjim budžetom oko 130.000 evra i traje četiri godine. Velika Britanija, Španija, Njemačka, Francuska, Italija, Portugalija, Holandija, Belgija, Danska, Poljska, Grčka, Švajcarska, Finska, Irska, Austrija, Norveška, Švedska, Izrael i Turska su zemlje koje prednjače u učešću u COST akcijama. COST ne finansira direktno istraživanja, već je budžet COST programa direktno usmjeren na troškove podrške i saradnje različitih institucija u jednoj COST akciji (projektu), kao što su troškovi organizacije radionica, trening škola, kratkoročnih naučnih posjeta i dr.

Trenutno naša zemlja učestvuje u 100 (od postojećih 248) tekućih COST akcija, a 45 je broj projekata koji su završeni a u kojima su učestvovali naši naučni timovi i istraživači.

Predstavnici COST Asocijacije iz Brisela, dr Ronald de Bruin i g-đa Judith Litjens upoznaće zainteresovane, 17.septembra u hotelu Hilton, o aktuelnim mogućnostima u ovom Programu, promovisanju i širenju istraživačke izvrsnosti i uticaju kroz umrežavanja.

Procedure za učešće istraživača iz Crne Gore predstaviće Milena Milonjić - nacionalni COST koordinator, a iskustvo u COST programu uspješni učesnici u COST akcijama iz Crne Gore.

Cjelokupni program info dana je na engleskom jeziku.

Agendu možete preuzeti OVDJE

Pozivamo vas da potvrdite učešće na Info danu najkasnije do 15. septembra putem e – mail adrese: milena.milonjic@mna.gov.me

Očekujemo vas 17. septembra od 9:30h u hotelu Hilton!

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?